Aardperensoep met hazelnoten-spinaziepesto

Voorgerecht

Aardperensoep met hazelnoten-spinaziepesto

pastedGraphic.png


INGREDIËNTEN: 

6 personen

De soep

1 el olijfolie

30 g boter

2 banaansjalotten, in dunne ringen (100 gr)

1 middelgrote prei, schoongemaakt, gewassen, overlangs gehalveerd en de helften in dunne ringen, alleen het witte deel (120 gr)

2 tenen knoflook, fijngehakt

1,2 kg aardperen, geschild en gesneden in dunne plakjes (keukenmach.)

250 ml droge witte wijn

500 ml volle melk

700 ml groentebouillon

10 g bieslook (voor erbij)

Grof zeezout en zwarte peper 

Hazelnoten-spinaziepesto

50 g blanke hazelnoten

1 el hezelnootolie

2 el olijfolie, + extra voor erbij

30 g minispinazie

10 gr dragon

Fijngeraspte schil van 1 citroen

1 tl wittewijnazijn

1 kleine teen knoflook, fijngehakt

1-2 groene bird’s eye chilipepers (rawits), zaadjes verwijderd 

BEREIDING: 

Verhit de oven tot 160 °C. Maak eerst de pesto. Verspreid de hazelnoten over een bakplaat en rooster deze voor 15 minuten. Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen en hak ze grof. Leg 30 gr hiervan apart voor garnering. Doe de overige 20 gr in de keukenmachine met alle overige ingrediënten voor de pesto en ¼ tl zeezout. Voeg 2 ½ el water toe en mix alles tot een gladde, vloeibare puree. Zet de pesto tot gebruik apart. 

Zet de grote pan met olijfolie en de boter op halfhoog tot hoog vuur. Voeg hier de sjalotten aan toe en bak tot glazig. Doe de prij en knoflook erbij met 1 ½ tl zout flink wat gemalen zwarte peper. Smoor dit 3-4 minuten tot de prei gaar is. Voeg de aardperen toe en smoor deze voor 12 minuten tot ze zachter en mooi gekarameliseerd zijn. Giet de wijn erover en breng dit aan de kook. Laat het tot 3/4 inkoken voor 3-4 minuten op halfhoog vuur. Roer de melk en bouillon erdoor en breng aan de kook. Schuim zo nodig het oppervlak af en draai het vuur halfhoog. Laat de soep 50 minuten zachtjes koken, roer om de paar minuten tot de aardperen gaar en volledig zacht zijn. Neem de pan van het vuur en pureer de soep in een blender of met een staafmixer mooi glad. Voeg eventueel nog wat bouillon toe. 

OPMAAK BORD: 

Schep de soep voor het serveren in borden en besprenkel met de hazelnoten-spinaziepesto. (Voeg de in kleine reepjes gesneden gerookte paling toe. )  Bestrooi met bieslook en overgebleven hazelnoten en serveer de soep meteen met nog wat olie erover.