Witte chocoladecrème met mandarijn en filokaramelschotten

Nagerecht

Witte chocoladecrème met mandarijn en filokaramelschotten

INGREDIËNTEN:

1 blaadje gelatine            

75 g witte chocolade (+ wat extra geraspt ter garnering)

50 ml room                

70 ml melk                

rasp en sap van 1 limoen

20 g fijne kristalsuiker        

100 g mascarpone

15 g bloem                

1-2 tl cointreau (of Mandarine Napoléon)

1-2 vellen filodeeg        

25 g gesmolten roomboter    

3 mandarijnen + rasp        

poedersuiker                         

BEREIDING:

Maak minstens 2 uur voor het serveren de witte chocoladecrème. Doe de room, melk en kristalsuiker in een pannetje en zeef de bloem erboven. Verwarm dit mengsel al kloppend op heel laag vuur totdat het goed gebonden is. Haal het van het vuur.   Hak de chocolade in kleine stukjes. Rasp de mandarijnen. Knijp de voorgeweekte gelatine uit en los het op in het roommengsel. Voeg de chocolade toe en laat al roerend smelten. Roer daarna het limoensap en de limoen- en mandarijnrasp erdoor (hou wat achter voor garnering). Voeg de mascarpone toe, roer het mengsel glad, doe het in de spuitzak en leg het in de koelkast. 

Laat het filodeeg onder plastic folie ontdooien. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de vellen met de boter, bestrooi ze met poedersuiker en bak de vellen in 5-8 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen en bewaar tot gebruik in een luchtdichte doos. 

Snij de mandarijnpartjes met een scherp mesje tussen de vliesjes uit, en besprenkel met de cointreau. 

OPMAAK BORD:

Spuit vlak voor het serveren mooie dopjes chocoladecrème op de borden. Schik de mandarijnpartjes ertussen. Breek kleine stukjes van het gekaramelliseerde filodeeg en arrangeer ze op de borden. Rasp er wat witte chocolade over, en bestrooi met de rest van de mandarijnrasp en wat poedersuiker. 

Serveer eventueel met ijs.