Bramen/bosbessen met basilicumijs amandelen en vermicelli

Nagerecht

Bramen/bosbessen met basilicumijs amandelen en vermicelli 

Voor 16 personen 

INGREDIENTEN:

750 gr. bramen/bosbessen

3 dl suikersiroop

½ potje verse basilicum 

Basilicumijs:

1 potje verse basilicum

400 gr. suiker

250 gr. mascarpone

1 liter yoghurt

½ limoen (sap) (zeste) 

Crunch: 

Voor de kardemom kletskop

120 gr. lichtbruine basterdsuiker

50 gr. gehakte hazelnoten

2 tl kardemompoeder

snufje zout

60 gr. roomboter

50 gr. bloem

2 el water 

100 gr. amandelschilfers 

Garnituur:

100 gr. vermicelli (glasnoedels)

50 gr. fijne kristalsuiker

½ potje basilicum 

BEREIDING:

Basilicumijs: Maak de blaadjes los van een potje basilicum en hak ze samen met de suiker fijn in een keukenmachine. Meng er de overige ingrediënten door, doe dit over in een ijsmachine en draai het in circa 20 minuten tot ijs. Serveer het direct of schep het over in diepvriesdozen en zet ze in de diepvries. Neem het ijs 15 minuten voor je het wilt serveren uit de diepvries en zet het in de koelkast. Dit ijs is vers het lekkerste. 

Kardemom kletskop

Meng de basterdsuiker met de kardemom en het zout. Voeg al roerend de gesmolten roomboter toe. Voeg de bloem en het gehakte hazelnoten toe en meng tot een geheel. Als het deeg droog is voeg je hier een klein beetje water aan toe. Laat het deeg in de koelkast rusten. Draai kleine balletjes van het deeg en plaats ze “in verband” (6 tot 8 cm uit elkaar) op een bakmat en bak ze goudbruin in de voorverwarmde (180 graden) oven. 

Bramen/bosbessen:

Bramen/bosbessen versnijden. Zeer licht bestrooien met een beetje zout (dit opdat de bramen/bosbessen hun kleur een beetje zouden afgeven).  De helft van het andere potje basilicum fijn versnijden en over de bramen/bosbessen strooien. Daarna overgieten met de suikersiroop. Zeker een uur laten trekken. 

Crunch: 

De amandelschilfers en gehakte hazelnoten grillen in een tefalpan tot ze lichtbruin zijn. De kardemom kletskoppen samen met de afgekoelde gegrilde amandelschilfers mixen tot een crunch. 

De vermicelli kort frituren en daarna onmiddellijk bestrooien met de suiker. 

OPMAAK BORD:

In een diep bord een streepje trekken met de crunch. Daarop een bolletje basilicumijs leggen te samen met een aantal stukjes bramen/bosbessen. Tot slot verder afwerken met een weinig gefrituurde vermicelli, een takje basilicum en (eventueel) een kletskopje.