eiwitnesje met zalm

Voorgerecht

Eiwitnestje met zalm

Voor 4 personen.

Ingrediënten:

! ! ! ! ! ! ! !

4 eieren
snufje zout en peper
2 el Parmezaanse kaas, fijn geraspt Bieslook, fijngesneden
100 gr veldsla
Tommy tomaatjes (1 beker)
Bruine basterdsuiker
120 gram gerookte zalm.

Voor de tapenadesaus:

1 eetlepel truffel tapenade 2 dl vleesfond
1 dl slagroom

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 210°C (hetelucht). Splits de eieren. Doe alle eiwitten in één grote kom en de dooiers elk apart in een klein kommetje. Zorg dat de kom voor het eiwit vetvrij is.

  2. Klop de eiwitten met een snufje zout (niet teveel, de kaas bevat ook zout) en peper met de mixer schuimig tot een meringue schuim met stevige pieken. Spatel de kaas voorzichtig door het schuim (je wilt het mengen maar niet alle luchtigheid verliezen door té veel te spatelen). Doe nu ook de fijngesneden bieslook erdoor. Verdeel de meringue in 4 ringen en vul tot de helft, op een bakplaat die is bekleed met bakpapier of (anti-aanbak)folie. Maak met de achterkant van een lepel een kuiltje in elk bergje. In dit kuiltje komt straks de eidooier. Vul nu de rest van de ring met het overige eiwit. Verwijder nu de ring.

  3. Bak de meringues in het midden van de oven gedurende 5 a 6 minuten(tot ze bruin gaan kleuren). Haal ze dan uit de oven .

  4. Snij de tomaatjes in de lengte door en bak ze in een Tefalpan met wat bruine basterdsuiker tot ze karamelliseren.

  5. Leg wat veldsla op het bord, leg daarop een dun plakje gerookte zalm en daar bovenop het eiwitnestje.

  6. Leg rondom nu wat tomaatjes

  7. Maak af met wat fijngesneden bieslook.

  8. Drapeer de tapenadesaus rondom.