Zaanse beschuittaart

Voorgerecht

Zaanse beschuittaart (Jeroen Bavelaar)

INGREDIËNTEN:

cake
4 eieren
30 gr gesmolten roomboter
5 beschuiten (eventueel zelf gebakken)
60 gr amandelmeel
60 gr suiker
zout
merg van ongeveer een half
vanillestokje
beetje suiker om te bestuiven
theelepeltje bakpoeder
Hangop
1/2 l volle yoghurt
2 dl slagroom
50 gr suiker
Garnering
paar blaadjes dragon
paar uitgesneden partjes sinaasappel
ahornsiroop
roomijs (smaak naar keuze;
sinaasappel, hazelnoot of vanilla
bijvoorbeeld)
crue de cacao (gekneusde
cacaoboontjes)
of chocoladeschaafsel

BEREIDING:
Schep een avond van tevoren de yoghurt in een schone theedoek. Knoop de theedoek dicht met een touwtje en hang hem op in je koelkast (aan het rooster). Zet een lekbakje onder de theedoek. Ook goede kant-enklare kwark te koop.
Draai de volgende dag de beschuiten fijn in een keukenmachine. Scheid de eieren. Klop de dooiers op. Klop de eiwitten op met 60 gram suiker. Spatel de beschuitkruimels, het amandelmeel en een theelepeltje bakpoeder door de eidooiers. Voeg vanille en zout toe en spatel nogmaals voorzichtig door.
Meng de gesmolten (maar niet hete!) boter door het eigeelmengsel. Schep voorzichtig de opgeslagen eiwitten erdoor. Beter e.e.a. machinaal
mengen. Vet een klein cakeblik in en bestrooi de binnenkant met suiker. Schep het beslag in het cakeblik en bak de cake in 9 minuten af in de oven
op 180 graden. Sla de slagroom op met 50 gram suiker. Voeg de opgeslagen slagroom bij de uitgehangen yoghurt. Snijd de cake doormidden. Ron adviseert: per stuk afbakken. Spuit de hangop op de onderkant. Leg per plak een partje uitgesneden sinaasappel op de hangop.

Advocaatijs

2 eidooiers
200 ml ongeklopte slagroom
200 ml volle melk
75 gram suiker
behoorlijke scheut advocaat

BEREIDING:

Klop de eidooiers met de suiker licht schuimig, voeg daarna langzaam de melk toe onder voortdurend kloppen. Meng de bijna stijfgeklopte slagroom er goed bij en voeg als laatste de advocaat toe en mix nog heel even tot dit er goed doorheen gemengd is. Doe het mengsel in de ijsmachine en laat in 40 tot 50 minuten bevriezen tot een smeuïg ijs.
(overleg met Ron: compositie maken, niet melk er zo in!)

OPMAAK BORD:

Leg een plak cake op een bordje. Garneer naar smaak en inzicht het bord met het ijs, extra sinaasappel, dragon, crue de cacao of chocoladeschaafsel en een flinke lik ahornsiroop