Pate" het Huys Hoogwoud"

Voorgerecht

PATE  ‘HET HUYS HOOGWOUD’ 

INGREDIENTEN:

(Voor een terrinevorm van 1.5 l inhoud)

500 gram doorregen speklappen
3 appels
2 uien
2 blaadjes laurier
10 gram rozemarijntakjes
350 gram kippenlevertjes
350 gram kippendijfilet
10 gram zout
1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder
3 eieren
200 gram katenspek
witte wijn

BEREIDING:

Snijd de speklappen in stukken van 5 cm. Verdeel de appels met schil en klokhuis in parten. Verhit spek, appels, uien, rozemarijntakjes, laurierblaadjes en wijn op laag vuur in een pan met deksel. Laat het spek zich in ongeveer 30 minuten ‘volzuigen’ met de aroma’s. Laat de stukken spek uitlekken op een zeef.

Snij de kippendijfilet grof en maal ze kort in de keukenmachine. Ze mogen nog wel structuur houden, het hoeft geen pasta te worden. Doe ze over in een ruime kom. Draai de lever in de keukenmachine tot een zeer dunne pasta, met luchtbellen als de machine stopt. Voeg het spek toe en draai samen fijn. Doe het levermengsel bij de kippendijfilet, voeg zout, het vijfkruidenpoeder, wat fijngehakte rozemarijn en de eieren toe en meng grondig.

Bekleed de terrinevorm met katenspek, laat de uiteinden over de vorm hangen om later de paté mee af te sluiten. 
Doe het mengsel in de vorm, druk goed aan, sluit af met het overhangende katenspek en met aluminiumfolie. 
Plaats de vorm in een bak met heet water tot de vorm voor de helft onder water staat, zet in de voorverwarmde oven (150 ºC), en gaar in ongeveer