Soufflé van boerenkwark en honing met compote van appel en verveine en roomijs van kaneel

Nagerecht

Soufflé van boerenkwark en honing met compote van appel en verveine en roomijs van kaneel 

4 personen
INGREDIENTEN:
SoufflLé: 
225 gr magere boerenkwark 
3 eidooiers 
4 eiwitten  
75 gr suiker 
½ el honing 
1 tl aardappelzetmeel 
boter om te bestrijken 
suiker om te bestrooien 
  
Kaneelijs
200 ml melk 
130 ml room 
120 gr eidooier 
100 gr suiker 
2 kaneelstokken 
 
Appelcompote:

3 Elstar appels 
10 blaadjes verveine 
1 citroen 
50 gr. geleisuiker  


BEREIDING:
soufflé: 
Vet de soufflépotjes in met zachte boter, bestrooi met suiker en zet deze in de vriezer. Ontvet een bekken en garde van de keukenmachine met heet water en een scheutje azijn. Scheid de eieren en doe de eiwitten (4 st) in het bekken. Klop deze schuimig en voeg langzaam de suiker, al kloppend, toe. Klop door tot een mooi stevig, glimmend schuim. Meng ondertussen de eidooiers (3 st) met de kwark, honing en zetmeel. “Vouw” de geslagen eiwit door het kwarkmengsel en doe dit mengsel in een spuitzak. Vul de besuikerde potjes et strijk strak af met een paletmes. Veeg het randje schoon met je vinger en bewaar in de vriezer tot gebruik. 
BEREIDING:
Kaneel roomijs:
 
Breng de room, melk en suiker en gebroken kaneelstokjes aan de kook en laat 15 minuten trekken. Roer de eidooier los met iets koude melk en giet hierop het kokende roommengsel. Zet de pan terug op het vuur en gaar de massa al roerende tot 82°C. Zeef de ijsmassa en koel dit terug op ijswater. Vervolgens opdraaien in de ijsmachine en dan bewaren in de vriezer. 
 
BEREIDING:
 Appelcompote: 

De appelblokjes met de geleisuiker en het sap en rasp van de citroen zachtjes laten koken gedurende ongeveer 12 minuten. Laat dit afkoelen en voeg de fijngehakte verveine toe. vervolg, zie volgende blad 
 
OPMAAK BORD: 
Bak de soufflés in een voorverwarmde oven van 160ºC voor ongeveer 13 minuten. De appelcompote in de steker op het bordje plaatsen. Hierop een mooie quenelle kaneelijs leggen en een klein topje verveine. De soufflé rijkelijk bestrooien met verveine suiker (of poedersuiker) en deze naast de compote op bord plaatsen. Direct serveren!