Peperkoekparfait

Nagerecht

Peperkoekparfait


Receptuur voor 4 personen.
INGREDIENTEN:

Parfait:
3 eierdooiers
50 gr. suiker
250 ml. slagroom
50 gr. peperkoek of gehakte speculaas
50 ml. rum
Voor de gekruide sinaasappels:
3 grote sinaasappels
10 ml. sinaasappelsap
50 gram suiker
1 kruidnagel, kaneel, vanille, steranijs,
kardemom

Bruine karamel:
100 gr. suiker
druivensuiker
2,5 eetl. water


BEREIDINGSWIJZE
Klop de eidooiers met de suiker au bain-marie. Laat al roerend afkoelen en schep de licht geklopte slagroom erdoor. Voeg de fijngehakte koek en de rum toe en zet alles in een kom in de vriezer. Schil de sinaasappels en snijd de partjes uit de vliezen. Maak van de suiker een droge karamel en giet het sinaasappelsap erbij. Voeg de specerijen en de sinaasappelpartjes toe. Breng alles even aan de kook en laat in een open pan afkoelen. Maak in een kleine pan van de suiker, de druivensuiker en het water een bruine karamel. Wrijf de buitenkant van een soeplepel met olie (of boter) in en giet de karamel in dunne straaltjes in een
netvorm eroverheen. Laat afkoelen en haal de karamel van de lepel. 

OPMAAK BORD:

Deel de parfait op in porties. Leg in het midden van het bord een bol parfait, bedek met het karamelnet en leg de sinaasappel partjes eromheen.