Schuimige knolselderijsoep met zuurkool

Voorgerecht

Schuimige knolselderijsoep met zuurkool (A. Schmeinck)


Ansjoviskoekjes
2 plakjes diepvries bladerdeeg
8 gezouten ansjovisfilets
1 el bloem

Knolselderijsoep
1 grote ui
4 teentjes knoflook
4 el olijfolie
1 grote knolselderij
2 blaadjes verse laurier
1 l krachtige kippenbouillon
100 ml volle melk
150 ml slagroom
100 g wijnzuurkool

Kerrieroom
2 tl kerriepoeder
2 el olijfolie
100 ml slagroom
2 el zure room

Opmaak bord
200 g Hollandse garnalen
10 stengels bieslook

Ansjoviskoekjes  (’s Middags voorbereiden)
Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 190 °C. Hak de ansjovis fijn tot
puree. Bestrijk een plak bladerdeeg met ansjovispuree en dek af met een tweede plak
bladerdeeg. Rol de plak strak op tot een rolletje. Wikkel in plasticfolie, draai de uiteindes
strak dicht en laat minstens 10 minuten opstijven in de koelkast. Snijd de rol in plakken
van een halve centimeter dik. Rol ze met een deegroller, op een bebloemd aanrecht
goed plat. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in circa 10 minuten
goudbruin en krokant.

Knolselderijsoep
Pel en snijd de ui in halve ringen. Pel en hak de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een
soeppan en fruit de ui en knoflook glazig en zacht. Snijd met een kartelmes de schil van
de knolselderij. Snijd de knolselderij in stukken van 1 centimeter en voeg toe aan de ui.
Scheur de laurier in. Voeg bouillon, melk, slagroom, de helft van de zuurkool en laurier
toe. Breng alles aan de kook en laat 12-15 minuten zachtjes koken tot de knolselderij
gaar is. Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met de staafmixer, schenk door een
fijne zeef in een schone pan en breng op smaak met een beetje zeezout.

Kerrieroom
Meng in een kleine (steel)pan kerriepoeder met olijfolie en verwarm circa 20 seconden
op laag vuur zodat alle aroma’s uit de kerrie loskomen.
Klop de slagroom tot yoghurt dikte. Meng met de zure room en kerrie-olie.
’s Avonds afmaken


Opmaak bord
Verwarm de oven voor op 150 °C. Verwarm ruime diepe borden voor in de oven. Breng
de soep aan de kook. Zet een ringvorm op bord en verdeel er een laagje zuurkool in.
Verdeel garnaaltjes over de zuurkool en schep er kerrieroom op. Snijd de bieslook fijn en
strooi over de kerrieroom. Schuim de soep op met een staafmixer. Houd voor veel
schuim de staafmixer aan de oppervlakte van de soep. Verwijder de ringvorm en schep
de soep rondom de zuurkool. Serveer de ansjoviskoekjes apart