Appeltje uit de oven met koffie-ijs

Nagerecht

Appeltje uit de oven met koffie-ijs 

Voor 4 personen

INGREDIENTEN:

200 g crème fraiche 

1 zakje (8 g) vanillesuiker 

1/2 tl gemalen kardemom 

1/2 tl djahe (gemalen gember) 

2 el donkere basterdsuiker 

4 stevige rode appels, bijvoorbeeld   Elstar 

1 citroen 

4 takjes munt

BEREIDING:

Meng de crème fraiche met de vanillesuiker en de helft van de kardemom en djahé. Meng de andere helft van de specerijen door de basterdsuiker. Bewaar de crème fraiche afgedekt in de koelkast en de suiker in een afgesloten bakje. 

BEREIDING:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Doorboor de appels niet helemaal, de onderkant moet intact blijven. Halveer de citroen en knijp het sap over de appels uit om te voorkomen dat ze verkleuren. Vul de appels met het crème fraiche mengsel en bestrooi ze met het suikermengsel. Plaats ze op een bakplaat in de oven en bak ze ca. 25 minuten. 

 

Koffie-ijs 

• 250 ml volle slagroom (35% vet of meer) 

• 1 blikje gecondenseerde melk van 397 g 

• 4 el verse espresso (afgekoeld) 

• 1 tl cacaopoeder 

• 2 el whisky 

• 1 tl vanille-extract 

BEREIDING IJS:

Klop de room stijf en klop daar langzaam de gecondenseerde melk, de espresso, de cacaopoeder, de whisky en het vanille-extract door. Schenk het mengsel in een diepvriesbestendige bak en dek het goed af met vershoudfolie. Zet in de diepvries en roer tijdens het vriezen minimaal eon keer door om te voorkomen dat het ijs kristalliseert. Als je een ijsmachine hebt, kun je het ijs natuurlijk ook daarmee tot ijs draaien en vervolgens in de diepvries bewaren.

OPMAAK:

Haal het ijs 5 minuten voor serveren uit de diepvries. Haal de appels uit de oven. Zet op ieder bord een appel en steek or een takje munt in. Schep or een bol koffie-ijs naast en serveer direct.