Bloemkoolsoep met houtskoolschuim

Voorgerecht

Bloemkoolsoep met houtskoolschuim 

Voor 4 personen. 

INGREDIENTEN:

2 teentjes knoflook 

1 bloemkool             

1 sjalotje 

2 el zonnebloemolie 

1 ltr groentebouillon

100 ml kookroom 

1/2 takje rozemarijn 

Voor het houtskoolschuim 

1 stukje houtskool 

Zonnebloemolie 

150 ml melk 

BEREIDING:

Bedek de bodem van een rookoventje met aluminiumfolie en strooi hier wat rook-mot op. Zet het bijbehorende rekje in het oventje. Pel de knoflook, leg op het rekje en sluit de deksel van het oventje. Plaats deze op laag vuur op het fornuis en laat de knoflook ca. 5 minuten roken. Snijd intussen de bloemkool in kleine roosjes. Neem de gerookte knoflook uit het rookoventje. Pel het sjalotje en snijd deze en de gerookte knoflook fijn.  Verwarm de zonnebloemolie in een kookpan, voeg de bloemkoolroosjes, de knoflook en de sjalot toe en bak enkele minuten tot de sjalot glazig is. Schenk de bouillon en de kookroom in de pan, breng aan de kook en laat ca. 10 minuten koken tot de bloemkool zacht is. Pureer de soep met de staafmixer of in een blender, schenk door een zeef en breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast. Houd voor de houtskoololie het stukje houtskool met een tang boven een brandende gaspit totdat deze vuurrood is. Leg de houtskool in een klein stalen bakje en schenk er zoveel zonnebloemolie bij tot deze onder staat. Laat 20 minuten trekken en schenk door een zeef. Bewaar de olie tot serveren afgedekt op kamertemperatuur. 

OPMAAK:

Warm de soep op en verwarm, voor het houtskool-schuim, de melk tot 60 °C. Ris intussen de naaldjes van de rozemarijn en hak fijn. Schep de soep in mooie glazen of kommen. Voeg 1 theelepel van de houtskoololie aan de warme melk toe en schuim met de staafmixer op. Schep in ieder glas of in iedere kom een laag houtskoolschuim en bestrooi met de fijngehakte rozemarijn.