Inktvispasteitjes met tomaten-mosterdolie

Voorgerecht

Inktvispasteitjes met tomaten-mosterdolie

4 personen

INGREDIENTEN:
Pasteitjes:
8 plakjes (diepvries)bladerdeeg
4 eidooier
Ragout:
3 el plantaardige olie
1 sjalot
1 teen knoflook
3 el bloem
150 cc witte wijn
250 cc kippenbouillon
50 gr. Boter
1 dl slagroom
Inktvis:
plantaardige olie
8 kleine inktvisjes
4 el bloem
Tomatenmosterdolie:
1 pot zongedroogde tomatenmosterd (of zelf maken)
2 el plantaardige olie
Garnering:
4 bosjes groene asperges
1 zak tijm


BEREIDING:
Pasteitjes
Verwarm de oven op 200 gr. C. Leg vier plakjes bladerdeeg op een bakplaat en smeer ze in met water, leg er een tweede plakje deeg op en smeer in met losgeroerde eidooier. Bak het bladerdeeg 10 minuten tot het opgezwollen en bruin is. Verlaag de oventemperatuur naar 170 gr. C. en laat nog 10 minuten doorgaren. Neem het bladerdeeg uit de oven en laat afkoelen. Snijd de bovenkant van de deegpakketjes af en hol ze een beetje uit.
Ragout :
Verhit een pan met de olie en smoor de gesnipperde sjalot en knoflook 1 minuut. Draai het vuur laag, roer de bloem door de olie en laat 2 minuten garen. Voeg de wijn toe en roer tot de roux glad en gebonden is. Voeg al roerende de bouillon toe en breng de saus aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus 10 minuten op laag vuur koken. Doe de boter en room in de saus en pureer hem met een staafmixer tot hij glad en romig is.
Inktvis :
Verhit de frituurpan met plantaardige olie op 180 gr. C. Maak de inktvisjes schoon, breng ze op smaak met zout en peper en haal ze door de bloem. Frituur ze in 1 minuut krokant.
Tomatenmosterdolie
Roer de tomatenmosterd en de olie goed door elkaar.
Garnering
Breek de harde uiteinden van de asperges. Breng een pan water aan de kook. Blancheer de asperges 1 minuut, spoel ze koud en snijd ze in gelijke stukken.
OPMAAK:
Vul elk bladerdeegbakje met inktvisjes en stukken asperge en giet de saus over het geheel. Druppel de mosterdolie om het gerecht en garneer met takjes tijm