Eendeborst met hoisin-gembersaus

Hoofdgerecht

Eendeborst met hoisin-gembersaus


INGREDIENTEN:
4 eendeborsten
grof zeezout
grofgemalen peperkorels
gemalen steranijs
gedroogde sinaas- en of manderijnschillen
500 gr. licht bruine rietsuiker
1 komkommer
8 lenteuitjes


SAUS:
5 cm verse gemberwortel
2 tenen knoflook
zelfgemaakte hoisinsaus
3 el ketchup
1 el lichte sojasaus
1 el rijstazijn
1 el suiker
1 a 2 el honing
scheutje sesamolie
aardappelmeel of maizeina en water


INGRDIENTEN ZELFGEMAAKTE HOISINSAUS:
1 el plantaardige olie
1 flinke teen knoflook, fijngesneden, geperst of geraspt
1/2 tl 5 spices poeder
150 gram rode miso pasta
150 ml honing
2 el rijstazijn of witte wijnazijn


BEREIDING Hoisinsaus
1: Bak de knoflook zachtjes in de olie en voeg het 5 spices poeder toe.
2: Voeg de miso pasta, honing en rijstazijn toe en roer goed door.
3: Laat ongeveer 5 minuten doorkoken terwijl je roert.
BEREIDING hoisin-gember saus:
Meng de zelfgemaakte hoisinsaus met de rest van de ingredienten . aan het eind de aardappelmeel of maizeina met water toevoegen om de saus te
binden. Houd warm maar laat niet aankoeken.!!!!!!!! Komkommer wasssen en schillen en in de lengte doorsnijden. Zaad eruit lepelen. Mooie lucifer dunne reepjes van 5 cm lengte snijden. Lente uitjes bovenste donker groene gedeelte eraf snijden. Kontje eraf. De lenteuitjes in de lengte 4 x doorsnijden en vervolgens lengte van 5 cm snijden.De lenteuitjes zo laat mogelijk snijden anders gaan ze krullen. Zet apart in koelkast.


BEREIDING GEROOKTE EENDEBORST:
Maak met een scherp mes een ruitmotief in het vel van de eendeborst. Strooi zout en peper over de eendeborst en zet apart. Meng steranijs, suiker en gedroogde schillen. Doe aluminiumfolie op de odum van de rookpan en spreid hier op het kruidenmengsel. Zet het rooster hierboven op en leg hierop de eendeborst met het vel op het rooster. Dek de rookpan af en zet op hoog vuur. Wacht tot wat rook naar buiten komt en zet dan vuur lager en laat 8 a 10 minuten op vuur staan.Haal de pan van het vuur en leg de filets op een schaal en laat onder aluminiufolie 5 a 10 minuten rusten. Daarna de eendeborst tracheren in dunnen plakjes.

Variant op het roken: 5 minuten in de rookpan en daarna verder bakken in de koekepan. Voordeel hiervan is dat je de eendeborst krokanter kan bakken. bovendien heb je meer zicht op de gaarheid van de eendeborst.

OPMAAK BORD:
Leg de komkommer en de lentuitjes om en om midden op het bord en leg hierop de getrancheerde eendeborst. Lepel de warme saus rijkelijk over de
eendeborst.