Hete en scherpe Sichuan soep

Voorgerecht

Hete en scherpe Sichuan soep


INGREDIENTEN:
100 gr mager varkensvlees
6 gedroogde shitake
15 gr wolkoren
25 gr gouden naalden (gedroogde lelieknopen)
2 blokken tahoe/tofu
2 el aardappelmeel
4 el water
1,5 ltr bouillon (half kip/half rund)
2 eieren
bosje koriander


MARINADE:
snuifje zout
1,5 tl donkere sojasaus
snuif zwarte peper
2 tl medium dry sherru
1,,5 tl aardappelmeel
2 el water
2 tl sesamolie
VOOR HET KRUIDEN:
0,5 el zout
1.5 tl suiker
1 el lichte sojasaus( kikoman)
1 el donkere sojasaus
4 el rijstazijn (mirin)
3 tl zwarte peper
evt. sesamolie


BEREIDING:
Snijd het varkensvlees in luciferdunne reepjes en marineer met de marinade. laat 15 a 30 minuten marineren, daarna mengen met sesamolie. Laat champions, wolkoren en naalden apart in kokend water ca. 15 a 30 minuten weken. Champions , wolkoren en gouden naalden uitknijpen maar laat vochtig.Shitake in zo dun mogelijke reepjes snijden. (steeltjes eruit snijden en weggooien). Snij de wolkoren in stukjes en hak de naalden in stukjes van 3 cm. Snij de uitgelekte  ahoeblokken in blokjes van 1,5 cm bij 1,5 cm Maak in een kommetje de aardappelmeel aan met water. Kook de bouillon en voeg champions, wolkoren en gouden naalden toe. Breng op smaak met zout, suiker en de sojasausen. breng aan de kook en voeg vlees toe en haal het vlees als het plakt met een vork  itelkaar. Doe de tahoe erbij en roer, zodra de soep weer kookt geleidelijk de aangemaakte aardappelmeel erdoor roeren. (de soep dient gebonden te zijn en mag niet te dun zijn) Klop de eiren los en laat al roerend een dun straaltje ei in de soep lopen en maak een draaikolkje zodat het ei zich goed verspreid en neem van het vuur. Roer de grof gehakte koriander erdoor en breng op smaak met azijn en peper. Dien dampend op en doe een paar druppels sesamolie in de kom/bord.
Zet peper en azijn op tafel voor hen die het heter en scherper willen.


(recept uit “het nieuwe Chinese kookboek Yan-Kit