Sangria Sabayon Sabayon met cava en bloedsinaasappel

Nagerecht

Sangria Sabayon Sabayon met cava en bloedsinaasappel

4 personen
INGREDIENTEN:

4 bloedsinaasappels (bijv. moro's) 1,5 eetl. suiker, ½ opengesneden vanillestokje, 1 steranijs, 3 geplette kardemonpitten pijpje kaneel, scheut Grand Marnier1,5 dl champagne brut of cava 100 gram suiker 100 gram eierdooiers (5 dooiers) 4 grote wijnglazen

BEREIDING:
Schil de sinaasappels dik tot op het vruchtvlees. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit en vang hierbij het sap op. Breng het sap met 2 eetl. suiker, ½ opengesneden vanillestokje, 1 steranijs, kaneelpijpje en gekneusde kardemonpitten tegen de kook, giet over de sinaasappelpartjes, voeg de Grand Marnier toe en laat vervolgens afkoelen. Laat de partjes uitlekken en verdeel ze over de wijnglazen. Zet de glazen afgedekt tot gebruik weg. Zet de glazen liever niet in de koelkast, tenzij je dit dessert lang van tevoren maakt. 
Schenk de champagne in een steelpan met dikke bodem en verwarm op laag vuur. Voeg, als de champagne iets warmer is, de suiker en de eierdooiers al kloppend toe. Klop het mengsel net zolang met een garde totdat alle suiker is opgelost. Blijf zolang kloppen totdat de sabayon mooi lobbig en gebonden is. De sabayon is goed wanneer de strepen van de garde achterbijven en er tijdens het verwarmen een luchtbel aan de zijkant van de pan opkomt, klop goed door en doe onmiddelijk over in een koude pan om aanbranden te voorkomen.

OPMAAK:
Schenk de warme sabayon langzaam in de glazen op de sinaasappelpartjes en serveer direct.
 

Crema Catalana met sinaasappel & Malaga ijs 

4 personen
INGREDIENTEN:

Voor de crema catalana
260 ml melk
2 eidooiers
50g kristalsuiker
1 kaneelstokje
rasp van een halve sinaasappel
1 el custardpoeder
1 el rietsuiker

Voor het ijs
3 stuks eidooier 
250 gr slagroom 
50 gr suiker 
1/2 pakje vanillesuiker 
150 gr volle melk
80 gr rozijnen (3 uur wellen in rum – plaatsen in de koelkast )
2 theelepel rum 


BEREIDING:
Crema Catalana 
Klop eidooiers, super, custard met een scheutje melk los. Verwarm rest van de melk met rasp van sinaasappel en kaneelstokje, breng aan de kook. Haal van het vuur en meng rustig met het eimengsel. Zet een zeef in de pan en giet hierdoor het mengsel terug in de pan. Op laag vuur roeren tot er een vla ontstaat. Schenk de vla in vier bakjes en laat opstijven in de koeling. Bestrooi de vla met een dun laagje rietsuiker en brand donkerbruin met de gasbrander.

Malaga IJs
Klop de slagroom op met een beetje suiker (vaste vorm), Klop de eidooiers met de rest van de suikers tot een luchtige massa (ruban). Voeg al kloppend beetje bij beetje de melk toe aan de eierdooiers. Voeg de room toe en roer alles om. Voeg eventueel de rum toe. Breng alles in de ijsmachine. Voeg na 20 minuten de rozijnen toe (eerst afgieten).