Trifle blauwe bes, witte chocolade

Nagerecht

Trifle blauwe bes, witte chocolade

INGREDIENTEN:

500 gr blauwe bessenpuree

100 ml slagroom, ongezoet

100 ml suikerwater

14 gr bladgelatine

Panna cotta

500 ml slagroom

50 gram suiker

De schil van 1 citroen

4 blaadjes gelatine (circa 12 gram)

2 vanillestokje

Witte chocolademousse

2 eiwitten

2 eidooiers

200 gr witte chocolade

2 dl slagroom

1 el sinaasappellikeur

1 vel witte gelatine

Voor de garnering

Blauwe bessen
eetbare viooltjes

BEREIDING:

Panna cotta

Was de citroen, droog hem af en verwijder alleen het gele gedeelte van de schil. Schenk de slagroom in een steelpan en breng deze tegen de kook aan. Zo kookt deze niet in. Snijd de vanillestokjes met een scherp mes in de lengte open. Schraap het merg eruit en voeg toe aan de room. Voeg de suiker toe aan de vanilleroom tot deze is opgelost. Neem van het vuur. Houd 15 minuten tegen de kook aan op een vlamverdeler op de kleinste pit zodat de vanillesmaak optimaal kan intrekken. Week ondertussen de gelatine 5 minuten in koud water, knijp uit en voeg toe aan de room. Roer totdat de gelatine is opgelost. Verdeel de vanilleroom over de vormpjes. Bedek met afdekfolie en zet minimaal 4 uur in de koelkast.

Witte chocolademousse

De gelatine in ruim koud water weken. De chocolade raspen en in het kommetje doen. Eerst de slagroom stijfslaan met een handmixer, deze tot gebruik in de koelkast zetten. Daarna (met schone gardes) de eiwitten stijfslaan. Tot slot de eidooiers schuimig kloppen.
De chocolade (onafgedekt) in circa 6 minuten op halfvermogen smelten. Tussendoor enkele malen roeren. De gelatine uitknijpen en in het kopje (onafgedekt) in circa 15 seconden op vol vermogen oplossen. De chocolade met de gelatine en de likeur door de eidooiers scheppen, de helft van de slagroom erdoor spatelen, dan de eiwitten en tot slot de rest van de slagroom. 

Blauw bessengelei

Let op! Houd genoeg blauwe bessen apart voor de garnering.
Week 14 gr gelatine in koud water en verwarm 500 gr blauwe bessenpuree samen met 100 ml suikerwater en 100 ml slagroom (ongezoet). Voeg de gelatine toe en passeer door een fijne zeef.

Portioneer een klein laagje van de blauwe bessengelei in de glazen en koel direct terug. Maak om en om laagjes (blauwe bes – panna cotta) door elk laagje eerst goed te laten opstijven voordat je een nieuw klein laagje aanbrengt.

Werk af met componenten zoals verse blauwe bessen, blauwe bessenengel, meringues, eetbare viooltjes en de witte chocolademousse.