Gamba’s in rode curry

Hoofdgerecht

Gamba’s in rode curry

INGREDIENTEN:

20 gamba’s, gepeld en zwarte darmdraad verwijderd

Curry:

plantaardige olie

5 cm laoswortel of verse gember

1 stengel citroengras

1 rode chilipeper

3 limoenblaadjes

2 el rode currypasta (zelf maken)

4 dl kokosmelk

4 el vissaus

1 el rietsuiker

Sap van 1 limoen

30 kleine Thaise aubergines

10 grote Thaise aubergines

Currypasta:

2 el olie

2 rode pepers

1 stengel citroengras

2 cm laos of verse gember

2 sjalotten

3 teentjes knoflook

1 tl komijnzaad

1 tl korianderzaad

1 tl cayennepeper (optioneel)

Garnering:

150 gr pandanrijst

2 takjes Thais basilicum

3 limoenblaadjes

BEREIDING:

Curry pasta:

Verwijder de zaadjes uit de rode pepers, schil de laos en snijd de ui in grove stukken. Gooi alle ingrediënten, kruiden en de olie in een keukenmachine en maal tot een grove structuur. Schep vervolgens alles in een vijzel en maal alles fijn. Hierdoor komen de smaken van de ingrediënten goed vrij.

Curry:

Verhit een pan met een scheutje olie. Voeg de in plakken gesneden laoswortel, het grof gehakte citroengras, de rode peper, limoenblaadjes en currypasta toe. Blus het geheel af met 1 dl water en de kokosmelk. Voeg de vissaus, suiker en het limoensap toe, breng de currysaus aan de kook, draai het vuur laag en laat hem minstens 20 minuten zachtjes trekken. Schenk de curry door een zeef en verwijder alle harde delen. Voeg de kleinen aubergines en de in kwarten gesneden grote aubergines aan de curry toe. Zet een deksel op de pan en laat de curry nog 20 minuten op laag vuur stoven.

Bak de gamba’s in ruim olie in 3 tot 5 minuten gaar en voeg toe aan de curry.

Rijst

Doe de gewassen rijst in een pan met warm water dat een vingerkootje (circa 2 cm) boven de rijst moet staan en breng hem aan de kook. Laat de rijst 8 minuten zachtjes koken, roer hem door en laat hem nog 20 minuten op een laag vuur staan. Laat hem uitstomen.

OPMAAK BORD:

Maak midden op vier borden met behulp van een ring een mooi bergje van de rijst. Schep de curry erop en garneer met blaadjes basilicum en ragfijn gesneden limoenblad.