Kaastaart van Charmoix met ijs van Epoisse
NagerechtKaastaart van Charmoix met ijs van Epoisse
RECEPTUUR VOOR 10 PERSONEN
Kruimeldeeg
INGREDIËNTEN:
250 gr bloem
175 gr koude boter
1 ei
60 gr geraspte Parmezaanse kaas
1 mespunt zout
BEREIDINGSWIJZE:
Snijd de koude boter in blokjes. Zeef de bloem op de werkbank of in een grote kom. Voeg de boter toe en meng alles met de vingertoppen tot een kruimelig deeg. Voeg de Parmezaanse kaas toe. Maak een kuiltje in het deeg en doe het ei en het zout erin. Kneed dit met de vingertoppen tot een glad en samenhangend deeg. Verpak het in slagersfolie en laat het deeg ongeveer 30 min in de koelkast rusten voordat het verder wordt verwerkt. Verwarm de oven op 190 C.
Taartvulling
INGREDIËNTEN:
300 gr Charmoix (jonge, geurige rauwmelkse roodflora-kaas uit de Ardennen)
1 dl melk
225 ml slagroom
3 hele eieren
3 eidooier
. bos bosui
BEREIDINGSWIJZE:
Verwarm de melk. Snijd de kaas in blokjes. Los de kaas op in de melk. Gebruik hierbij een staafmixer. De slagroom lobbig slaan en de eieren en de eidooiers loskloppen en toevoegen. De bosui schuin in plakjes snijden.
Deegbereiding
INGREDIËNTEN:
Bloem
PasSlles / droge bonen voor het blind bakken
BEREIDINGSWIJZE:
Het deeg nogmaals goed doorwerken. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkbank uit tot een lap van ca 3 mm dik. Bekleed de taartvorm met bakpapier en daarna met het deeg met een taartrand hoogte van 3 cm. Prik de deegbodem op regelmaSge afstanden in met een vork. Bedek het met bakpapier en vul met de bakpasSlles / bonen. Zet de vorm 10 min in de oven, verwijder daarna het bakpapier en de pasSlles en zet de taart nog 5 min terug in de oven. Haal de vorm uit de oven en schakel de temperatuur terug naar 180C. Vul de voorgebakken taart met de kaasvulling. Bak de taart in ongeveer 30 minuten tot de vulling net is gestold en deze goudbruin is gekleurd. Af laten koelen.
IJs van Epoisse
INGREDIËNTEN:
375 ml melk
175 ml slagroom
4,5 eidooier
1 afgestreken el suiker
225 gr Epoisse (wegen zonder spanen doosje!)
BEREIDINGSWIJZE:
De suiker, melk en slagroom verwarmen. Los de kaas met korst op in de bovenstaande composiSe. Gebruik hiervoor de staafmixer. De eidooiers loskloppen met een deel van de warme composiSe (“familie maken”). Het geheel teruggieten in de pan en tot binding brengen. Ongeveer 80C. Het room/kaasmengsel met de staafmixer bewerken. Daarna af laten koelen. Draai hier ijs van.
Dadels en walnoten
INGREDIËNTEN:
50 gr dadels
3 el walnoten
BEREIDINGSWIJZE:
De dadels in kleine blokjes snijden. De halve walnoten in vieren snijden en even opbakken in een droge koekenpan. 6) BuIerscotchsaus
INGREDIËNTEN:
75 gr suiker
2 dl slagroom
0,5 zakje vanillesuiker of essence
40 gr boter
BEREIDINGSWIJZE:
De suiker met iets water voorzichSg smelten. (lichtbruin karameliseren) Daarna de slagroom en de vanille toevoegen. Inkoken tot siroopdikte. Als laatste de boter toevoegen. De licht afgekoelde saus afruimen in een plasSc flacon.
OPMAAK BORD
INGREDIËNTEN:
Limoencress
]