Kaastaart van Charmoix met ijs van Epoisse

Nagerecht

Kaastaart van Charmoix met ijs van Epoisse

RECEPTUUR VOOR 10 PERSONEN

Kruimeldeeg

INGREDIËNTEN:

250 gr bloem

175 gr koude boter

1 ei

60 gr geraspte Parmezaanse kaas

1 mespunt zout

BEREIDINGSWIJZE:

Snijd de koude boter in blokjes. Zeef de bloem op de werkbank of in een grote kom. Voeg de boter toe en meng alles met de vingertoppen tot een kruimelig deeg. Voeg de Parmezaanse kaas toe. Maak een kuiltje in het deeg en doe het ei en het zout erin. Kneed dit met de vingertoppen tot een glad en samenhangend deeg. Verpak het in slagersfolie en laat het deeg ongeveer 30 min in de koelkast rusten voordat het verder wordt verwerkt. Verwarm de oven op 190 C.

Taartvulling

INGREDIËNTEN:

300 gr Charmoix (jonge, geurige rauwmelkse roodflora-kaas uit de Ardennen)

1 dl melk

225 ml slagroom

3 hele eieren

3 eidooier

. bos bosui

BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm de melk. Snijd de kaas in blokjes. Los de kaas op in de melk. Gebruik hierbij een staafmixer. De slagroom lobbig slaan en de eieren en de eidooiers loskloppen en toevoegen. De bosui schuin in plakjes snijden.

Deegbereiding

INGREDIËNTEN:

Bloem

PasSlles / droge bonen voor het blind bakken

BEREIDINGSWIJZE:

Het deeg nogmaals goed doorwerken. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkbank uit tot een lap van ca 3 mm dik. Bekleed de taartvorm met bakpapier en daarna met het deeg met een taartrand hoogte van 3 cm. Prik de deegbodem op regelmaSge afstanden in met een vork. Bedek het met bakpapier en vul met de bakpasSlles / bonen. Zet de vorm 10 min in de oven, verwijder daarna het bakpapier en de pasSlles en zet de taart nog 5 min terug in de oven. Haal de vorm uit de oven en schakel de temperatuur terug naar 180C. Vul de voorgebakken taart met de kaasvulling. Bak de taart in ongeveer 30 minuten tot de vulling net is gestold en deze goudbruin is gekleurd. Af laten koelen.

IJs van Epoisse

INGREDIËNTEN:

375 ml melk

175 ml slagroom

4,5 eidooier

1 afgestreken el suiker

225 gr Epoisse (wegen zonder spanen doosje!)

BEREIDINGSWIJZE:

De suiker, melk en slagroom verwarmen. Los de kaas met korst op in de bovenstaande composiSe. Gebruik hiervoor de staafmixer. De eidooiers loskloppen met een deel van de warme composiSe (“familie maken”). Het geheel teruggieten in de pan en tot binding brengen. Ongeveer 80C. Het room/kaasmengsel met de staafmixer bewerken. Daarna af laten koelen. Draai hier ijs van.

Dadels en walnoten

INGREDIËNTEN:

50 gr dadels

3 el walnoten

BEREIDINGSWIJZE:

De dadels in kleine blokjes snijden. De halve walnoten in vieren snijden en even opbakken in een droge koekenpan. 6) BuIerscotchsaus

INGREDIËNTEN:

75 gr suiker

2 dl slagroom

0,5 zakje vanillesuiker of essence

40 gr boter

BEREIDINGSWIJZE:

De suiker met iets water voorzichSg smelten. (lichtbruin karameliseren) Daarna de slagroom en de vanille toevoegen. Inkoken tot siroopdikte. Als laatste de boter toevoegen. De licht afgekoelde saus afruimen in een plasSc flacon.

OPMAAK BORD

INGREDIËNTEN:

Limoencress

]