Gebakken peren in filodeeg gevuld met amandelen, sinaasappel en chocolade

Nagerecht

Gebakken peren in filodeeg gevuld met amandelen, sinaasappel en chocolade

INGREDIENTEN:

4 rijpe Peren

1 Sinaasappel

40 gr Amandelschaafsel

100 gr Boter

50 gr Suiker

2 Vanille stokjes

75 gr Chocolade/couverture 70%

1 pakje Filodeeg

125 gr Mascarpone

BEREIDING:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Schil de peren voorzichtig en snijd vanaf de onderkant het klokhuis eruit (kan ook met appelboor door deze tot halverwege de peer er in te steken en dan terug te halen, eventueel met mesje het klokhuis verder verwijderen). Zet de peren opzij. Maal de amandelen in een foodprocessor heel fijn. Doe ze in een kom met 70 gram boter, de suiker (50 gr) en de rasp en het sap van de sinaasappel. Doe het vanillezaad erbij en meng alles tot een gladde massa. Sla de chocolade in kleine stukjes en roer die er ook door. Maak er 4 balletjes van en zet die koel opzij. Smelt voor het bestrijken van de filodeegvellen de rest van de boter in een steelpannetje. Maak een schone theedoek nat en wring hem uit, bedek hiermee het filodeeg om te voorkomen dat het uitdroogt en breekt. Werk met één vel deeg tegelijk‐ ze hebben meestal A4 formaat‐ leg die voor je en bestrijk hem met gesmolten boter. Leg een volgend vel er op en ga door tot er 4 vellen met boter bestreken deeg op elkaar liggen. Snijd daar een vierkant van 20 x 20 cm van. Neem een peer en een balletje amandelvulling, vul daarmee het gat aan de onderkant van de peer en smeer overtollige vulling over de onderkant uit. Zet de peer midden op het deeg,breng het rond het steeltje bij elkaar en knijp het stevig dicht. Het hoeft er niet allemaal netjes uit te zien, want na het bakken ziet het er dan spannender uit. Doe hetzelfde met de overige peren en zet ze 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Meng de mascrapone met wat vanille suiker en wat vanille

OPMAAK BORD:

Snijdt de peer van boven naar beneden door de midden en leg deze schuin over elkaar in het midden van het bord. Maak een quenelletjes met een theelepel (workshopmoment Ron of CJ) van mascrapone en leg op elke helft peer een quenelletje.