Luchtige mousse van speculaas, soepje van witte chocolade, ijs van granaatappel

Nagerecht

Luchtige mousse van speculaas, soepje van witte chocolade, ijs van granaatappel

INGREDIENTEN:

Soepje

50 gr witte chocolade

125 ml room

ó vanillestok

suikersiroop of Grand Marnier

IJs

2 granaatappels

150 g suiker

2 eierdooiers

2 dl melk

50 gr suiker

ó dl room

Mousse

25 gr speculaas

ó dl room

1 ei

1 eidooier

0,6 dl room

20 gr suiker

3 gr gelatine

50 gr donkere chocolade

BEREIDING:

Soepje

warm de room op met de gespleten vanillestok. Schraap het stokje leeg en doe de zaden in het soepje. Los de chocolade op in het soepje. Laat afkoelen en doe er de suikersiroop bij.

IJs

pers de granaatappels uit en laat met 150 g suiker tot siroop inkoken. Breng de melk aan de kook. Klop de eierdooiers met 50 g suiker op en giet er de kokende melk op. Bind al roerend (zonder te koken). Zeef en zet koel weg. Meng met halfopgeklopte room. Voeg de granaatappelsiroop toe. Draai tot ijs en bewaar in de diepvriezer.

Mousse

klop ei, eierdooier en suiker tot een ruban. Warm 0,5 dl room op en los hierin de voorgeweekte gelatine op. Mix de speculaas met de room tot een homogene massa. Voeg de ruban (Eieren met suiker wit kloppen tot er zich een lint vormt bij het opheffen van de klopper. Wordt ook gebruikt bij suikerstroop.) toe evenals 0,6 dl voor drie vierde opgeklopte room. Verdeel over inox ringen, laat opstijven in de koelkast.

OPMAAK BORD:

Smelt de chocolade, doe in een papieren spuitzakje en vorm tralies. Maal de speculaas fijn en haal de mousse door het kruim. Schilder dikke lijnen chocolade op het bord. Dresseer er de mousse en het ijs op en lepel het soepje over het bord. Versier met een chocoladetralie