Luchtige mousse van speculaas, soepje van witte chocolade, ijs van granaatappel
NagerechtLuchtige mousse van speculaas, soepje van witte chocolade, ijs van granaatappel
INGREDIENTEN:
Soepje
50 gr witte chocolade
125 ml room
ó vanillestok
suikersiroop of Grand Marnier
IJs
2 granaatappels
150 g suiker
2 eierdooiers
2 dl melk
50 gr suiker
ó dl room
Mousse
25 gr speculaas
ó dl room
1 ei
1 eidooier
0,6 dl room
20 gr suiker
3 gr gelatine
50 gr donkere chocolade
BEREIDING:
Soepje
warm de room op met de gespleten vanillestok. Schraap het stokje leeg en doe de zaden in het soepje. Los de chocolade op in het soepje. Laat afkoelen en doe er de suikersiroop bij.
IJs
pers de granaatappels uit en laat met 150 g suiker tot siroop inkoken. Breng de melk aan de kook. Klop de eierdooiers met 50 g suiker op en giet er de kokende melk op. Bind al roerend (zonder te koken). Zeef en zet koel weg. Meng met halfopgeklopte room. Voeg de granaatappelsiroop toe. Draai tot ijs en bewaar in de diepvriezer.
Mousse
klop ei, eierdooier en suiker tot een ruban. Warm 0,5 dl room op en los hierin de voorgeweekte gelatine op. Mix de speculaas met de room tot een homogene massa. Voeg de ruban (Eieren met suiker wit kloppen tot er zich een lint vormt bij het opheffen van de klopper. Wordt ook gebruikt bij suikerstroop.) toe evenals 0,6 dl voor drie vierde opgeklopte room. Verdeel over inox ringen, laat opstijven in de koelkast.
OPMAAK BORD:
Smelt de chocolade, doe in een papieren spuitzakje en vorm tralies. Maal de speculaas fijn en haal de mousse door het kruim. Schilder dikke lijnen chocolade op het bord. Dresseer er de mousse en het ijs op en lepel het soepje over het bord. Versier met een chocoladetralie