Verrukkelijke vervoering

Nagerecht

Verrukkelijke vervoering

Vanille slagroom:

1 vanillestokje
2,5 dl slagroom
20 gr fijne kristalsuiker

Meringuetongen:

100 gr eiwit(3 a 4 eieren) 100 gr suiker
100 gr poedersuiker

Abrikozen-orgeade-sorbet:

2 dl water 85 ml orgeadesiroop (amandelsiroop) 50 gr fijne suiker
500 gr ontpitte abrikozen

Mont-Blanc-creme:

100 gr pate de marrons (kastanjepasta) 100 gr creme de marrons (kastanjecreme) 200 gr puree de marron (kastanjepuree)
5 ml cognac

Abrikozen met vanille:

50 gr rietsuiker
6 abrikozen (gehalveerd) 10 gr boter
1⁄2 vanille stokje.

Vanilleslagroom:

Splijt het vanillestokje in de lengte en schraap het merg er goed uit. Breng in een steelpannetje 50 ml slagroom aan de kook. Voeg de vanille toe, meng met een rubber spatel door om het merg goed te verdelen en laat alles even zachtjes trekken.
Voeg de suiker en de rest van de slagroom toe en laat het geheel in de koelkast staan.(terugkoelen)

Meringuetongen:

Verwarm de oven voor op 130 graden.
Klop de eiwitten in een kom luchtig met een beetje fijne kristalsuiker. Strooi zodra de eiwitten stijf beginnen te worden de rest van de suiker er geleidelijk bij. Blijf kloppen tot de meringue mooi wit is en aan de draden van de garde blijft hangen.
Zeef de poedersuiker boven de meringue en meng dit met een rubberen spatel door.
Vul een spuitzak met gladde spuitmond met dit mengsel en spuit druppelvormige strepen op een bakplaat met bakpapier. Druk de puntjes met een theelepel tot platte druppels.
Bestrooi ze met poedersuiker. Zet ze 2 uur in de oven op 100 graden. Haal ze dan voorzichtig met een roestvrijstalen spatel los en laat ze op een droge plek op de bakplaat liggen.

Abrikozen-orgeadesorbet:

Zet een diepvriesdoos in de diepvries.
Verhit het water,de orgeade en fijne kristalsuiker, onder
af en toe roeren tot 50 graden. Laat de siroop dan afkoelen en schenk hem bij de abrikozen. Pureer het mengsel met de mixer, zeef het en draai het in de ijsmachine tot ijs.
Schep het ijs in de ijskoude doos en zet het in de diepvries.

Mont-Blanc-creme:

Meng de pate de marrons goed met de creme de marrons en voeg dan de puree de marrons toe (de drie hebben een verschillend suikergehalte en dus een andere smaak) Doe de cognac erbij en meng alles mooi glad. Werk het mengsel door een fijne zeef. Vul een spuitzak met een kleine gladde spuitmond. Leg de zak in de koelkast.

Abrikozen met vanille:

Maak in een koekenpan van de rietsuiker een lichte karamel. Leg de halve abrikozen er voorzichtig met het snijvlak naar beneden in en bak ze 4 minuten .Voeg dan de boter en het uitgeschraapte merg van het vanillestokje toe en verhit alles nog 5 minuten.

Opmaak:

Klop de koude vanilleslagroom licht stijf. Vul een spuitzak met een Saint- Honore spuitmond.
Schep eerst een bolletje abrikozen-orgeadesorbet op de borden. Spuit een rechtopstaande “traan” slagroom en spuit er dan wat sliertjes Mont- Blanc-creme op.

Zet de meringuetongen eromheen.
Spuit op de Mont-Blanccreme anderhalve draai slagroom. Bestrooi dit met een klein beetje poedersuiker. Snij de abrikozen in tweeën en leg ze lauwwarm rond het dessert.