Jefkes (stoofpeertjes) met koffie en vanillemousse

Nagerecht

Jefkes (stoofpeertjes) met koffie en vanillemousse

INGREDIENTEN:
8 kleine stoofpeertjes, 110 gr. bruine kandijsuiker, 3 cl. jenever, 3 dl. sterke koffie, klontje boter, 4 blaadjes gelatine, 4 eidooiers, 120 gr poedersuiker, 20 gr. vanillesuiker, 2,5 dl. melk, 1 vanillestokje, 2 dl. room.
BEREIDING:
VANILLEMOUSSE:
Week de gelatine 10 minuten in koud water. Klop de eierdooiers met poedersuiker en vanillesuiker au bain-marie schuimig op. Laat de melk met opengesneden vanillestokjes op een zacht vuurtje trekken gedurende 10 minuten. Verwijder de stokjes en klop de melk door het ei-suikermengsel tot het lobbig gebonden is. Voeg de gelatine toe. Klop de room op en meng door het mengsel. Vet de vormpjes in en stort het mengsel hierin. Zet tot gebruik in de koeling om op te stijven.
PEERTJES:
Schil de peertjes en laat de steeltjes er aan zitten. Schik de peertjes in een net passende pan met de steeltjes omhoog en overgiet deze met de sterke koffie en de suiker. Op klein vuur gaar laten worden en daarna in de siroop laten afkoelen. Haal  de peertjesuit de pan, zet ze op een bordje. Warm de siroop op en laat wat inkoken.   De saus mag dik en zoet zijn. (Als hij afkoelt wordt hij autmatisch wat stroperig)Doe de jenever erbij en laat even kort koken. Er moet wat alcohol overblijven (hoewel, je moet je best doen om alles eruit te krijgen).  Monteren met een klontje koude boter, af laten koelen en de saus over de peertjes napperen.                                                                                                                                                  Stort ernaast de vanillemousse.