Tarte tatin

Nagerecht

Tarte tatin

INGREDIENTEN:

1 appel

15 gram suiker
7 gram boter

Koekje

225 g bloem

125 g ongezouten roomboter, koud en in blokjes gesneden

90 g suiker

Snuf zout

BEREIDING:

Maak karamel van de suiker en boter. Doe de karamel in een klein aluminium bakje . Schil de appel en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Bewaar de schillen en het klokhuis. Houd de appel heel. Laat de schillen en het klokhuis 20 minuten koken in een pan met water. Gooi de schillen en het klokhuis weg, laat het water inkoken. Nu ontstaat er een appelsiroopje!! Leg de geschilde appel in de caramel in het bakje. Vul het gat van de appelboor op met een stukje van een andere appel. Zet het bakje 1 uur op 150 graden in de oven.  Haal het uit de oven en leg er de (koek)bodem erop, draai het bakje om en haal de tarte tatin eruit. Bestrijk het taartje met de appelsiroop. Dien direct op evt. met een bolletje vanille-ijs.

Koekje

Meng alle ingrediënten door elkaar in een kom. Rol dit uit op een plaat met wat bloem en steek hier de rondjes uit van ongeveer 6 cm.1/2 cm dik Bak ze af in de oven op 180 graden voor 15 minuten.

Vanille-roomijs

1/2 – 1 vanillestokje

300 ml melk

200 ml slagroom

3 eidooiers

125 gr suiker

BEREIDING:

Schraap het merg uit het vanillestokje en breng deze samen met de melk en de slagroom aan de kook. Doe de eidooiers met de suiker in een kom en klop dit kort door. Schenk de kokende slagroom al roerende op de eidooiermassa en klop alles goed door. Verwijder het vanillestokje. Giet het mengsel terug in de pan. Verwarm het op laag vuur en blijf roeren tot het mengsel dikker begint te worden. Om te controleren of het goed is, doop je een spatel in de custard en trek je er met je vinger een streep doorheen; als de custard niet meer doorloopt, is deze goed. De temperatuur moet ongeveer 80 ᵒC zijn, laat het mengsel vooral niet koken. Haal de custard van het vuur en schenk deze (eventueel door een zeef) in een kom. Laat het mengsel afkoelen en bij voorkeur een nacht rijpen in de koelkast. Giet de afgekoelde custard in de ijsmachine en draai dit tot ijs.