Gebakken ananas met peperijs

Nagerecht


Gebakken ananas met peperijs

INGREDIENTEN:

  • 500 ml vanilleroomijs (zelf draaien)
    1/2 el zwarte peperkorrels
    1 verse ananas
    2 el suiker
    25 g roomboter

BEREIDING:

Ontdooi het ijs in 20 min. Stamp ondertussen de peperkorrels grof in de vijzel. Schep de peper door het zachte ijs en vries 20 min. in. Snijd de ananas in 8 plakken. Snijd de schil van de plakken, maar laat 1 plak ongeschild. Steek de harde kern uit de ananas met een appelboor of een mes. Snijd alle plakken ananas in 4 parten. Bestrooi ze met suiker. Verhit de boter in de koekenpan en bak de ananas op halfhoog vuur in 5 min. lichtbruin. Schep regelmatig om. Verdeel de warme ananas zonder schil over de coupes. Schep het peperijs erop. Garneer met de ongeschilde stukken ananas.

Vanilleijs

  • 250 ml volle melk
  • 1 vanille peul van hoge kwaliteit
  • 4 eierdooiers van grote eieren (L)
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 250 ml slagroom
  • snufje zout

Snij de peul in de lengte doormidden met de punt van een scherp mesje. Laat de twee helften trekken in de volle melk, in een kom au bain marie. Het water onder de kom mag best koken, de melk hoeft alleen niet meteen heel heet te worden (70 ºC is een mooi streven). Dit mag makkelijk een kwartier staan.

Ondertussen klop je met een mixer de eierdooiers met de suiker net zo lang tot het mooi wit romig is. Hoewel het mooi luchtig wordt, gaat het daar niet om: Het is vooral belangrijk dat de suiker helemaal opgelost is. De luchtigheid zal verdwijnen zodra we de warme melk erdoor mengen. Gooi ook een snuf zout bij het mengsel.

Zet het vuur onder de au bain marie hoog. Doe nu het eiermengsel bij de melk (of andersom) en verwarm het geheel au bain marie tot de eigelen gaan binden (82 ºC voor degenen met een thermometer). Blijf constant roeren zodat er geen eierkoek ontstaat op de bodem van de kom. Een RVS kom werkt wel prettig, omdat die de warmte goed geleidt. Zodra de eigelen gebonden zijn mag de vla van het vuur en mag het geheel afkoelen. Wil je luchtig ijs, dan is nu het moment om de mixer er nog een keer in te zetten, tijdens het afkoelen krijg je er best nog wat luchtigheid ingeslagen. Zet het “ijsbeslag” nu in de koelkast om nog verder terug te koelen. Het beste is het om het een nacht te laten trekken. Oh ja, de peulen zitten er nog steeds integraal in, laat ze maar lekker mee trekken. Dit opstijven zorgt ervoor dat het vet uit de melk en eigelen een vetnetwerk gaan vormen, wat de textuur van het ijs ten goede komt.

Een half uur voordat je ijs wil, klopt je de slagroom lobbig tot stijf en meng je dit door de vla. Vergeet niet de vanillepeulen eruit te halen (schraap eventueel nog de laatste pitjes eruit). Giet nu alles in de ijsmachine en laat deze een half uurtje tot 45 minuten zwoegen. 

Tarte tatin met ananas en chilisiroop:

INGREDIENTEN:

  • 275 gr suiker
  • 250 ml water
  • 1 rode peper, in 3 stukken met de zaadlijsten eraan
  • 1 verse ananas, geschild
  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
  • 4 bollen vanilleroomijs
  • BEREIDING:

Verwarm 200 gr suiker in het water op laag vuur tot siroop.

  • Voeg de peper aan de siroop toe en laat het 15 minuten zachtjes trekken.
  • Zeef dan de siroop en verwijder met een scherp mesje de zaadlijsten van de peper. Snijd de helft van de peper in stukjes en roer ze door de chilisiroop.
  • Laat de siroop afkoelen en bewaar het op een koele plek.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet 4 taartvormpjes met een doorsnede van 10 cm in.
  • Snijd 4 schijven van de ananas. Verwijder met een scherp mesje de harde binnenkant en de 'oogjes'.
  • Laat de resterende 75 gr suiker op laag vuur smelten en lichtbruin kleuren en schenk het voorzichtig in de vormpjes.
  • Leg in elk vormpje een ananasring. Bedek de ringen elk met een plakje bladerdeeg, stop het deeg tussen de ananas en de rand goed in. Prik het deeg in met een vork.
  • Bak de ananastaartjes in de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de taartjes dan buiten de oven 5 minuten afkoelen en keer ze om op 4 bordjes.
  • Leg er een bol vanilleroomijs op en schenk er een beetje van de zelfgemaakte chilisiroop over.