Oosterse pompoensoep

Voorgerecht

Oosterse pompoensoep

INGREDIENTEN:

2 uien

 2 tenen knoflook

750 gr pompoen of gezeefde tomaten

1 winterwortel

200 gr koolrabi

2 aardappels (kruimig kokend)

400 gr kabeljauwfilet

200 gr zalmfilet

2 eetlepel zonnebloem- of arachideolie

2½ liter visbouillon

1 theelepel gemalen djinten (komijn)

1 theelepel gemalen laos (galanga)

1 theelepel gemalen djahe (gemberwortel)

1 theelepel gemalen ketoembar (korianderzaad)

1 theelepel sambal (oelek)

1 theelepel kerriepoeder

1 theelepel paprikapoeder

100 gr heel fijn gesneden prei

korianderboter

2 tenen knoflook uit de knijper

gemalen zwarte peper

50 gr plantaardige halvarine of boter

BEREIDING:

 Snipper de gepelde uien ■       Hak de gepelde knoflooktenen fijn of druk ze door een knijper ■       Snij de schil van de pompoen en verwijder zaad en zaadlijsten ■       Snij het vruchtvlees in kleine stukjes ■       Snij de wortel, de geschilde koolrabi en de geschilde aardappels in blokjes ■       Snij de visfilet in dobbelstenen ■       Verhit de olie in een flinke soeppan en bak de uisnippers zacht tot glazig ■       Voeg de gesneden pompoen (of gezeefde tomaten), wortel, koolrabi een aardappel toe en bak even alles mee ■       Doe de visbouillon in de pan en breng aan de kook ■       Kook de groenten in ongeveer 15 minuten op een niet te hoog vuur gaar ■       Pureer de groenten met een staafmixer ■       Doe de stukjes vis in de soep en hou de soep tegen de kook aan en pocheer alzo de vis. De soep mag niet meer koken ■       Roer nu de gemalen specerijen, de sambal en de kerrie- en paprikapoeder door de soep ■       Schep de soep in voorverwarmde borden ■       Strooi er een beetje prei over ■       Meng voor de korianderboter knoflook, koriander en versgemalen peper door de boter ■       Lekker met pompoenpittenbrood met korianderboter