Oosterse pompoensoep
VoorgerechtOosterse pompoensoep
INGREDIENTEN:
2 uien
2 tenen knoflook
750 gr pompoen of gezeefde tomaten
1 winterwortel
200 gr koolrabi
2 aardappels (kruimig kokend)
400 gr kabeljauwfilet
200 gr zalmfilet
2 eetlepel zonnebloem- of arachideolie
2½ liter visbouillon
1 theelepel gemalen djinten (komijn)
1 theelepel gemalen laos (galanga)
1 theelepel gemalen djahe (gemberwortel)
1 theelepel gemalen ketoembar (korianderzaad)
1 theelepel sambal (oelek)
1 theelepel kerriepoeder
1 theelepel paprikapoeder
100 gr heel fijn gesneden prei
korianderboter
2 tenen knoflook uit de knijper
gemalen zwarte peper
50 gr plantaardige halvarine of boter
BEREIDING:
Snipper de gepelde uien ■ Hak de gepelde knoflooktenen fijn of druk ze door een knijper ■ Snij de schil van de pompoen en verwijder zaad en zaadlijsten ■ Snij het vruchtvlees in kleine stukjes ■ Snij de wortel, de geschilde koolrabi en de geschilde aardappels in blokjes ■ Snij de visfilet in dobbelstenen ■ Verhit de olie in een flinke soeppan en bak de uisnippers zacht tot glazig ■ Voeg de gesneden pompoen (of gezeefde tomaten), wortel, koolrabi een aardappel toe en bak even alles mee ■ Doe de visbouillon in de pan en breng aan de kook ■ Kook de groenten in ongeveer 15 minuten op een niet te hoog vuur gaar ■ Pureer de groenten met een staafmixer ■ Doe de stukjes vis in de soep en hou de soep tegen de kook aan en pocheer alzo de vis. De soep mag niet meer koken ■ Roer nu de gemalen specerijen, de sambal en de kerrie- en paprikapoeder door de soep ■ Schep de soep in voorverwarmde borden ■ Strooi er een beetje prei over ■ Meng voor de korianderboter knoflook, koriander en versgemalen peper door de boter ■ Lekker met pompoenpittenbrood met korianderboter