vier keer sushi

Voorgerecht

vier keer sushi

Recept voor sushi rijst

Rijst komt in alle soorten sushi terug, maar om het te koken zodat het geschikt is om sushi mee e bereiden is wel iets meer werk dan een willekeurig pakje rijst in de supermarkt kopen en de instructies op de verpakking te volgen. Ten eerste is de rijst een andere soort rijst dan je meestal in de schappen aantreft en ten tweede komen er nog een aantal andere ingrediënten bij kijken. 

INGREDIENTEN:
1 kop Japanse rijst (180 gram) 4-6 personen
1 theelepel zout
6 theelepels mirin
6 theelepels rijstazijn 

Deze ingrediënten zijn niet in alle supermarkten te verkrijgen, maar wel in de meeste toko's. Japanse rijst is anders dan de Surinaamse die we in Nederland meestal gebruiken. De korrels zijn namelijk korter en nadat de rijst gekookt is plakt het aan elkaar, wat erg belangrijk is voor de bereiding van sushi. Mirin is een Japanse drank met een hoog suikergehalte. Kun je geen mirin vinden, dan kun je ook volstaan met 4 theelepels suiker. Japanse rijstazijn tenslotte is niet dezelfde als de Chinese en Indonesische rijstazijn die we in Nederland vaak gebruiken. De Japanse rijstazijn is te herkennen aan de lichte kleur.

BEREIDING:

 1. Was de rijst in koud water en giet het water daarna af. Herhaal dit net zo lang totdat het water helder blijft. 
 2. Doe de rijst in een pot en voeg water toe. Zorg dat het water ongeveer een centimeter hoger staat dan de rijst. Kook de rijst daarna met het deksel erop voor tien minuten op laag vuur. Als je een rijstkoker hebt kun je deze uiteraard ook gebruiken om de rijst te koken. 
 3. Tijdens het koken van de rijst kun je alvast de mirin, rijstazijn en zout in een pan mengen en verwarmen totdat de zout volledig is opgelost. Zorg wel dat het niet aan de kook raakt. 
 4. Nadat de rijst klaar is, doe je deze in een houten bak of kom en verspreid je de rijst evenredig met een houten lepel. 
 5. Giet tenslotte de verwarmde dressing langzaam over de rijst uit en gebruik de houten lepel om het goed te verspreiden. Eventueel kun je tijdens het toevoegen van de dressing een waaier gebruiken om de rijst af te koelen, maar noodzakelijk is dit niet. 

Je sushi rijst is nu klaar voor gebruik. Als je alle stappen goed hebt uitgevoerd dan is de rijst kleverig zonder papperig te zijn. Het beste kun je de rijst meteen gebruiken om sushi mee te maken, maar mocht het nodig zijn dat je de rijst even moet laten staan, dan kun je om uitdroging te voorkomen de houten kom afdekken met een vochtige doek.

Makizushi:

De makizushi die we hier gaan maken is tekkamaki (met tonijn) en kappamaki (met komkommer). Het zijn eenvoudige maki rollen die veel in Japan gegeten worden. 

INGREDIENTEN:
2 koppen gekookte rijst  (8-10 personen)
120 gram dagverse tonijn
1 komkommer
1 eetlepel wasabi
4 velletjes nori (zeewier) 

 1. We beginnen met de tonijn. Snijdt deze in lange, platte repen van ongeveer een centimeter breed en ongeveer zo lang als de nori velletjes breed zijn. Nadat je alle tonijn in reepjes hebt gesneden kun je deze op een afgedekt bordje in de koelkast bewaren. 
 2. Net als de tonijn dient ook de komkommer in lange reepjes gesneden te worden. Snijdt de komkommer eerst in de lengte midden door, gebruik vervolgens een lepel om de zaadjes en snijdt de komkommer daarna in reepjes van ongeveer een halve centimeter, wederom zo lang als de nori breed is. Afhankelijk van de grootte van de komkommer zul je heel wat overhouden. 
 3. Leg vervolgens een velletje nori met de glanzende kant naar beneden op de bamboe mat (met de bamboestokjes horizontaal) en spreid een halve kop gekookte rijst evenredig uit, maar laat aan een de bovenste en onderste uiteindes twee centimeter vrij. Voordat je met de rijst aan de slag gaat kun je je handen even nat maken met water zodat de rijst niet aan je vingers blijft plakken. 
 4. Open nu de tube wasabi voeg horizontaal in het midden een dun streepje wasabi toe. Pas op dat je niet teveel wasabi toevoegd, want het is erg scherp en teveel kan de smaak van je sushi verpesten. 
 5. Leg nu een reepje tonijn en naar keuze een of twee reepjes komkommer over de wasabi. Als ze iets uitsteken kun je een mes het uitstekende stukje tonijn of komkommer afsnijden. 
 6. Leg indien nodig het velletje nori recht en til het einde van de bamboe mat aan de onderkant voorzichtig op en begin te rollen. Zorg dat de sushi stevig opgerold wordt totdat je enkel nog de laatste twee centimeter niet met rijst bedekte nori vrij hebt. Besprenkel deze met water en rol de mat nu helemaal op. Eenmaal opgerold kun je de sushi nog voorzichtig wat steviger samenpersen. Het beste doe je dit door de rol met je vingers in een vierkante vorm te drukken. 
 7. Rol de mat nu weer uit, besprenkel je vingers opnieuw met water en druk aan de uiteinden de uitstekende rijstkorrels terug. Je kunt de sushi nu meteen opeten, maar als je eerst de andere rollen wilt maken, kun je de maki rol in plastic folie wikkelen waarna de sushi nog ongeveer twee uur nog goed zal zijn. Bewaar het niet in de koelkast, want dan zal de de rijst erg snel uitdrogen. 
 8. De bovenstaande stappen kun je herhalen voor de andere rollen. Wil je tenslotte je makizushi in schijfjes snijden, dan kun je dit doen met een nat mes doen. Voor het beste resultaat snijdt je de rol precies in het midden om daarna met de twee halve rollen hetzelfde te doen. Je hebt dan per rol acht stukjes makizushi. 
 9. De laatste stap is uiteraard het opeten van de sushi. Naar wens kun je de stukjes nog in sojasaus of extra wasabi dippen. 

Nigirizushi:

INGREDIENTEN: 

2 koppen gekookte rijst  (8-10 personen)

200 gram dagverse zalm
1 eetlepel wasabi 

In plaats van zalm kun je uiteraard ook andere vis gebruiken.. Voor dit recept echter, houden we het bij zalm wat in Japan veel gebruikt wordt voor de nigirizushi.

BEREIDING:

 1. Voor nigiri sushi kun je het beste de rijst eerst koken zoals ik hierboven beschreven heb en daarna afdekken met een vochtige doek. 
 2. Neem nu de zalm en snijdt deze in stukjes van ongeveer vijf tot tien centimeter lang, twee tot drie centimeter breedt en een halve tot een centimeter dik. 
 3. Maak nu je handen nat met water en neem wat rijst. Hoeveel rijst je precies neemt is ook afhankelijk van hoe groot de stukjes zalm zijn. Meestal is een of twee theelepels wel voldoende voor kleinere stukjes zalm. Kneed de rijst voorzichtig in een langwerpige, ietwat ronde vorm. Als je de sushi rijst goed bereid hebt zal het zonder problemen aan elkaar plakken. 
 4. Doe nu een beetje wasabi op je vinger en smeer dit uit over een zijde van het bolletje rijst. 
 5. Neem daarna een stukje zalm en leg dit in de lengte op de zijde van de rijst waar je net de wasabi over hebt uitgesmeerd. Druk daarna de vis een beetje aan. Veel mensen vinden dit de moeilijkste stap, omdat ze vaak of niet hard genoeg drukken waardoor de sushi weer uit elkaar valt, of te hard en de rijst geplet wordt. Als je de verhoudingen goed hebt, dan lijkt het alsof de vis over de rijst ligt en de uiteinden de ondergrond net niet aanraken. 
 6. Herhaal de bovenstaande stappen vervolgens totdat de rijst en zalm op is. Je zult merken dat als je meer oefent het al snel makkelijker gaat

Chirashi

Chirashi is een sushi soort die de meeste mensen in Nederland waarschijnlijk niet eens als sushi zouden herkennen. Het is namelijk niet een klein sierlijk gerecht dat netjes opgerold is of in kleine stukjes komtlt. Het recept dat hier gegeven wordt is erg standaard, maar daarom niet minder lekker.

INGREDIENTEN:

 • 2 koppen gekookte rijst 
 • 10 gedroogde shiitake paddenstoelen 
 • 1 komkommer 
 • 3 eieren 
 • 250 gram verse tonijn 
 • 200 gram krabstick 
 • 30 gram sesamzaad 
 • 2 eetlepel sojasaus 
 • 2 theelepels suiker 

Eerst de sushi rijst  voor bereiden. Tijdens het koken van de rijst kun je dan al met de stappen hieronder aan de slag gaan.

BEREIDING:
Begin ter voorbereiding met het marineren van de in dunne plakjes gesneden tonijn in de sojasaus, je kunt het daarna kort in de koelkast laten staan. Zorg ook dat je de gedroogde paddenstoelen in een kom warm water doet zodat ze weer hun oorspronkelijke vorm krijgen. De krabsticks snijdt je ook in kleine stukjes. 

 1. Was ondertussen de komkommer en snijdt deze in dunne plakjes. Waarschijnlijk zul je teveel komkommer hebben, maar je kunt wat er over blijft een andere keer opeten natuurlijk. 
 2. Verwijder de stengels van de paddenstoelen nu en snijdt ook de shiitake in dunne plakjes. Neem nu een braadpan en giet hier één kop water in, waarna je meteen de paddenstoelen toevoegt. Voeg ook de twee theelepels suiker toe en naar wens een klein beetje sojasaus, niet meer dan één theelepel. Laat dit nu op laag vuur staan totdat het water volledig in de paddenstoelen is opgegaan. 
 3. Bak nu de drie eieren totdat je een omelet hebt, voeg eventueel nog wat suiker toe en snijdt de omelet vervolgens in dunne reepjes. 

 

 1. Je kunt nu de gekookte sushi rijst in een grote kom doen of over meerdere kommen verdelen. Leg de overige ingrediënten hier nu bovenop. Er is niet echt een vaste volgorde, maar vaak worden de komkommer en de krabsticks het eerst op de rijst gelegd, daarna de omelet-reepjes en dan de tonijn. Tenslotte besprenkel je de tonijn met wat sesamzaad en je chirashi is klaar om gegeten te worden. Eet smakelijk! 

 

California Roll

Eén van de meest bekende en meest gegeten soorten sushi is de California Roll. Eerst de sushi rijst bereiden en daarna pas verder gaat met het recept hieronder.

INGREDIENTEN:

2 koppen gekookte rijst

 • 2 avocado's 
 • 2 koppen gekookte rijst
 • 1 komkommer 
 • 200 gram krabsticks 
 • 40 gram sesamzaad 
 • 3 velletjes nori 
 • 1 eetlepel wasabi 
 • 1 eetlepel Japanse mayonaise 

Hoewel de meeste ingrediënten wel in de supermarkt verkrijgbaar zijn, kan het zijn dat je voor nori, wasabi en Japanse mayonaise naar een toko zult moeten. Kun je geen Japanse mayonaise vinden dan kun je deze vervangen door andere mayonaise of zelfs weglaten. Wat betreft de benodigdheden zul je alles behalve wellicht een bamboe matje om de sushi in te rollen wel in huis hebben, maar lees het recept voor de zekerheid eerst even door. De bamboe matjes kun je in een toko altijd wel krijgen.

BEREIDING:

 1. Snijdt de komkommer in de lengte doormidden om de zaadjes te verwijderen, en snijdt vervolgens reepjes uit van ongeveer een halve centimeter doorsnee en 10 centimeter in lengte. Schil daarna de avocado's, verwijder de pit en snijdt ze dan ook in reepjes van een have centimeter doorsnee. 
 2. Neem een velletje nori en vouw deze in de breedte doormidden, waarna je het voorzichtig op de vouw doormidden kunt scheuren. 
 3. Neem nu een stuk cellofaan-folie, leg deze op het bamboe matje en maak je vingers wat vochtig met water zodat de rijst niet gaat plakken. 
 4. Plaats een handjevol rijst op de folie en spreidt deze uit totdat het ongeveer net zo breed is als je gehalveerde nori velletje. Plaats daarna het nori velletje met glanzende kant naar je toe op de rijst, maar zorg dat aan de onderkant zo'n 4 centimeter nori overblijft. 
 5. Plaats nu de komkommer, avocado en de krabsticks in de breedte op het nori velletje. Je kunt het hele velletje opvullen, maar laat onderaan weer 4 centimeter vrij. 
 6. Voeg een streepje wasabi en Japanse mayonaise toe, maar weet dat overdaad schaadt. Het is bij sushi niet de bedoeling dat je enkel wasabi en mayonaise proeft. 
 7. Begin nu aan de onderkant te rollen. Doe dit voorzichtig en druk de rol af en toe stevig aan, maar niet zo stevig dat de rijst geplet wordt. De 4 centimeter nori die je had vrijgelaten zal de ingrediënten bedekken. Trek nadat je klaar bent met rollen voorzichtig de cellofaan-folie uit je sushi rol. 
 8. Leg de folie vervolgens opnieuw op de bamboe mat en besprenkel deze met sesamzaad. Plaats de gerolde sushi hier op en rol opnieuw het bamboe matje. Druk de sushi tijdens het rollen stevig aan, maar niet zo stevig dat de komkommer, krab en avocado weer uit de sushi komen. De sesamzaad zal nu aan de buitenkant plakken. 
 9. Tenslotte kun je de sushi rol met een vochtig mes in acht plakjes snijden. Dit doe je door de rol in de helft doormidden te snijden, de twee halve rollen snijdt je vervolgens opnieuw doormidden. Verwijder de folie pas als je de sushi in stukjes gesneden hebt. 
 10. Herhaal de bovenstaande stappen nu met de ingrediënten die je over hebt, het zal goed zijn voor ongeveer 40 stukjes.