Ananas-chilipersoep met schuim van verse roomkaas

Nagerecht

Ingredienten (4-6 personen)
Ananassoep:
1 rijpe ananas
50 gr. tafelsuiker of naar smaak
75 ml champagne of mousserende witte wijn
scheutje ananassap naar smaak
Chili siroop
50 ml siroop
snufje chili vlokken
(siroop maken van water en suiker. De verhouding is 2 :
1. Zet water en suiker op laag vuur en kook in. 5 min.
en laat afkoelen. Wil je het inkoken om een dikkere siroop te krijgen dan
tot de helft inkoken)
Schuim van verse roomkaas
100 gr verse roomkaas
125 ml volle melk
150 ml siroop
sap 2 citroenen
2 blaadjes gelatine
Voor erbij
enkele snufjes snoeppoeder
1 gedroogde Spaanse peper, ontdaan van zaadlijsten en pitjes
Bereid de ananas voor. Snijd de boven- en onderkant eraf. Snijd de
buitenkant eraf en zorg dat de ogen er ook uit zijn. Snijd de ananas
overdwars in 4 parten en snijd de harde kern eruit en hak het vruchtvlees
grof. Schep om met de suiker. Schep de stukjes ananas in een grote pan
met dikke bodem en zet op hoog vuur en schep enkele minuten om tot
het vruchtvlees zacht wordt en enigszins karamelliseert.
Schep de ananas in een keukenmachine of blender en pureer tot een
fijne puree. Schep puree vervolgens door een fijne zeef en druk met
pollepel zoveel mogelijk vocht door zeef. Pulp weggooien. Proef de sap
en breng op smaak met champagne of wijn en een scheutje ananassap.
Dek af met plasticfolie en zet in koelkast.
Maak indien gewenst de chili siroop. Breng de siroop aan de kook en
voeg een snufje chili vlokken toe en zet het vuur uit. Laat volledig
afkoelen en doe door fijne zeef en zet tot gebruik in koelkast.
Week intussen de gelatine in ruim koud water, tot het zacht is.
Doe de citroensap bij de siroop die nog op het vuur staat en doe de
uitgeknepen gelatine bij de siroop en laat vervolgens ca. 5 min afkoelen.
Klop daarna melk en roomkaas door de siroop en zet kom in ijskoud
water en klop af en toe om. Als mengsel enigszins opgestijfd is, afdekken
met plasticfolie en zet vervolgens in koelkast.
Vul gekoelde hoge glazen tot de helft met ananassoep. Voeg indien
gewenst een kleinscheutje chilisiroop en een flinke snuf snoeppoeder
toe.
Klop de roomkaas schuim met ballongarde of electrische mixer tot het
licht en luchtig is (of gebruik een kidde).
Schep het schuim in de glazen en strooi een piepklein snufje fijngehakte
gedroogde Spaanse peper over. Zet een lang dik rietje in elk glas en
serveer.