Taartje van peer en rozemarijn, ijs en gegrilde rozemarijnspies met pee

Nagerecht

Taartje van peer en rozemarijn, ijs en gegrilde rozemarijnspies met peer.

Ingredienten:

8 middelgrote peren,

4 behoorlijke takken rozemarijn,

1 liter vanilleijs, water,

75 gr. boter,

4 plakken bladerdeeg,

120 gr. kristalsuiker, poedersuiker.             

ijs (indien zelfgemaakt):                                                                                                                

6 eidooiers,

200 gr. suiker,

3dl. melk

3 dl. slagroom

2 vanillestokjes,

scheutje Grand Marnier.

 

Benodigdheden:

4 vuurvaste vormen ( 10/11 cm. Diameter), of 1 grote (van ong. 20 cm. diameter).

BEREIDING:

Splijt voor het vanilleijs de beide stokjes in de lengterichting. Breng 3 dl. melk, de vanillestokjes en de suiker aan de kook. 30 min. laten trekken op een lage pit. Haal hierna de vanillestokjes eruit. Splits 6 eieren en voeg de dooiers toe aan het vanillemengsel. Laat de eieren garen  (het mengsel mag niet meer koken!!!). 3 dl. room toevoegen en een scheuteje Grand Marnier toevoegen, af laten koelen en tot ijs in de ijsmachine draaien.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng 75 gr. boter op kamertemp. Laat de plakken bladerdeeg ontdooien. Trek van de takken rozemarijn de onderste naalden af en hak een gedeelte hiervan fijn. Los de suiker op in water en breng dit mengsel aan de kook. Laat op een laag vuur koken tot een lichtbruine caramel is ontstaan. Haal de pan van het vuur en roer de op kamertemp. gebrachte boter erdoor zodat een toffeachtige massa ontstaat. Verdeel deze massa over de 4 vormpjes schil 6 peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in regelmatige stukken. Schik ze in de vormpjes en bestrooi ze met een beetje rozemarijn. Bedek nu de peren met het bladerdeeg waarmij de zijkanten ingestopt worden als bij een bed. De tarte tatin is nu klaar om af te bakken. Schil de overige 2 peren en snijd ze in stukken van 2 bij 2 centimeter. Rijg deze stukken aan de rozemarijn takjes.