Ananas-saffraanroom met sigaren

Nagerecht

Ananas-saffraanroom met sigaren

INGREDIENTEN: 6 personen

6 vellen filodeeg

2 kleine rijpe ananassen

2 eetlepels lichte rietsuikerstroop

circa 10 saffraan-draadjes

Sap van een 1/2 limoen

300 gram kastanjepuree

150 gram marrons glacés, in stukjes

Olie om in te frituren

25 centiliter (kastanje)honing

Laat het filodeeg ontdooien. Maak de ananas schoon, verwijder de kern en hak het vruchtvlees grof. Pureer de ananas met de stroop, de saffraan en het limoensap met een staafmixer of in de keukenmachine tot het luchtig en bijna romig is. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Kastanjepuree

Zet met een scherp mesje een kruisje in de schil van de kastanjes. Laat de kastanjes ongeveer 8-10 minuten koken Pel de kastanjes door de harde buitenschil te verwijderen. Om een mooie, lichte kastanjepuree te krijgen ook de bruine binnenschil verwijderen. Meng 500 gram gekookte en gepelde kastanjes met ongeveer 100 ml room en 100 gram (riet)suiker en een theelepeltje vanille-essence. Breng dit al roerend op een laag vuur aan de kook en laat 25 minuten pruttelen. Pureer het mengsel een staafmixer, laat afkoelen. Meng in een kom de kastanjepuree met de stukjes marron glacés. Schep 1/6 deel van het mengsel in een dikke  trook langs 1 van de korte kanten van een vel filodeeg en rol het deeg op tot een sigaar. Verhit de olie in een frituurpan of een grote pan tot 180 °C en bak de sigaren in een paar minuten lichtbruin en knapperig. Neem uit de pan en laat goed uitlekken op een stuk keukenpapier. Bestrijk de sigaren met de kastanjehoning. Serveer de sigaren terwijl ze nog warm zijn met de koude ananas-saffraanroom