Wildzwijnbout met sinaasappel en garnituur van herfstgroenten

Hoofdgerecht

Wildzwijnbout met sinaasappel en garnituur van herfstgroenten

 

INGREDIENTEN: 6 personen

1 wild zwijn bout van ca. 2,5 kilo met bot zout

versgemalen peper

4 eetlepels olijfolie

10 kruidnagels

4 rode uien

4 takjes rozemarijn

zeste van 1 sinaasappel , zeste van 1 citroen

250 milliliter witte wijn

BEREIDING:

Verwarm de oven voor op 190 °C. Wrijf de bout in met peper, zout en olijfolie. Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de bout op hoog vuur in een pan snel aan alle kanten bruin. Doe de bout in een bakblik of diepe ovenschaal en leg er de uien en de sinaasappels naast. Verdeel er de rozemarijn en  itruszeste over. Giet er de witte wijn naast. Dek goed af met aluminiumfolie en bak ca. 1,5 uur Neem de bout uit het bakblik en laat op een warme plek afgedekt ca. 20 minuten rusten.

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Snijd de sinaasappels doormidden en laat het aangesneden vlak even karamelliseren. Kook het vocht uit het bakblik in tot een mooie jus. Serveer met de sinaasappel.

In honing gebakken herfstgroenten

INGREDIENTEN: 6 personen

3 rode bietjes zout -versgemalen peper

3 gouden of gele bietjes 3 takjes verse tijm

3 knolraapjes 2 eetlepels honing

8 wortels 5 eetlepels olijfolie

1 bolletje knoflook

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de bietjes en de knolraapjes en snijd ze doormidden. Schil de wortels en snijd het kapje van de knoflookbol. Doe de groenten in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie en honing. Verdeel de tijm erover en breng de groente op smaak met zout en peper. Bak het gerecht in het midden van de oven in 35-45 minuten gaar tot de groenten zacht zijn.

Herfstblaadjes

INGREDIENTEN: 4 personen

10 mooie ovale aardappelen met rode schil

2 eetlepels olijfolie

Zout

Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de aardappelen. Schil 8 aardappelen en snijd ze in in de lengte doormidden. Kerf met een mes een middennerf in de lengte van de bolle kant van de aardappels. Snijd nu ook kleinere zijnerfjes in de aardappel. Bestrijk de aardappels met olie en bestrooi met zeezout. Snijd de ongeschilde aardappelen ook in de lengte doormidden en snijd er in de lengterichting plakken van. Bestrijk ze met olie en bestrooi ze met zout. Doe de aardappelhelften in de oven en bak ze ca. 20 min. Leg nu ook de plakken aardappel er bij en bak nog ca. 15 min. Keer de plakjes om en bak nog een laatste 10 min. of tot de aardappels lichtbruine en gaar zijn.

Schik de aardappels op een schaal en leg telkens 2 plakjes aardappel aan weerskanten van elke halve aardappel