Wildzwijnbout met sinaasappel en garnituur van herfstgroenten
HoofdgerechtWildzwijnbout met sinaasappel en garnituur van herfstgroenten
INGREDIENTEN: 6 personen
1 wild zwijn bout van ca. 2,5 kilo met bot zout
versgemalen peper
4 eetlepels olijfolie
10 kruidnagels
4 rode uien
4 takjes rozemarijn
zeste van 1 sinaasappel , zeste van 1 citroen
250 milliliter witte wijn
BEREIDING:
Verwarm de oven voor op 190 °C. Wrijf de bout in met peper, zout en olijfolie. Verwarm de olijfolie in een pan met dikke bodem. Bak de bout op hoog vuur in een pan snel aan alle kanten bruin. Doe de bout in een bakblik of diepe ovenschaal en leg er de uien en de sinaasappels naast. Verdeel er de rozemarijn en itruszeste over. Giet er de witte wijn naast. Dek goed af met aluminiumfolie en bak ca. 1,5 uur Neem de bout uit het bakblik en laat op een warme plek afgedekt ca. 20 minuten rusten.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Snijd de sinaasappels doormidden en laat het aangesneden vlak even karamelliseren. Kook het vocht uit het bakblik in tot een mooie jus. Serveer met de sinaasappel.
In honing gebakken herfstgroenten
INGREDIENTEN: 6 personen
3 rode bietjes zout -versgemalen peper
3 gouden of gele bietjes 3 takjes verse tijm
3 knolraapjes 2 eetlepels honing
8 wortels 5 eetlepels olijfolie
1 bolletje knoflook
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de bietjes en de knolraapjes en snijd ze doormidden. Schil de wortels en snijd het kapje van de knoflookbol. Doe de groenten in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie en honing. Verdeel de tijm erover en breng de groente op smaak met zout en peper. Bak het gerecht in het midden van de oven in 35-45 minuten gaar tot de groenten zacht zijn.
Herfstblaadjes
INGREDIENTEN: 4 personen
10 mooie ovale aardappelen met rode schil
2 eetlepels olijfolie
Zout
Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de aardappelen. Schil 8 aardappelen en snijd ze in in de lengte doormidden. Kerf met een mes een middennerf in de lengte van de bolle kant van de aardappels. Snijd nu ook kleinere zijnerfjes in de aardappel. Bestrijk de aardappels met olie en bestrooi met zeezout. Snijd de ongeschilde aardappelen ook in de lengte doormidden en snijd er in de lengterichting plakken van. Bestrijk ze met olie en bestrooi ze met zout. Doe de aardappelhelften in de oven en bak ze ca. 20 min. Leg nu ook de plakken aardappel er bij en bak nog ca. 15 min. Keer de plakjes om en bak nog een laatste 10 min. of tot de aardappels lichtbruine en gaar zijn.
Schik de aardappels op een schaal en leg telkens 2 plakjes aardappel aan weerskanten van elke halve aardappel