Ijskoude soep van geroosterde pruimen

Nagerecht

Ijskoude soep van geroosterde pruimen

INGREDIENTEN:

voor 14 personen

1 1/2 kg rijpe donker rode pruimen

6 el poedersuiker

2 kaneelstokjes

2 vanillestokjes (zonder merg)

dunne schil van sinaasappel

2 steranijs

4 dl suikersiroop

2 el glucosesiroop

2 dl water

4 dl biogardeyoghurt

BEREIDING:

Snijd de pruimen doormidden en verwijder pitten. Houd de 12 mooiste halve pruimen apart voor garnering. Verhit een wijde ondiepe pan met zware bodem tot de warmte opstijgt. Schep de pruimen om met de poedersuiker, doe ze direckt in de koekenpan en en spreid ze uit zodat ze naast elkaar liggen. Voeg kaneel en vanillestokjes, sinaasappelschil en steranijs toe. Laat de pruimen ca 20 secionden in de pan liggen zonder ze om te scheppen, zodat ze beginnen te karameliseren. Keer zodat de andere kant kan kleuren.

Vermeng de basissiroop met 1 dl kokend water en de glucosesiroop en schenk dit in de pan. Breng aan de kook, draai vuur laag en laat pruimen in 10 a 15 minuten gaar worden. Neem de pan van het vuur en laat pruimen en siroop afkoelen. Verwijder kaneel, vanille en sinaasappel en steranijs. Doe de pruimen met siroop in de blender en pureer tot gladde soep en wrijf door een fijne zeef. Zet afgedekt in koelkast.

Opmaak bord:

Snij vlak voor gebruik de halve pruimen in zo dun mogelijk partjes en schik deze langs de rand van 4 ondiepe coupes of glazen schaaltjes. Schep er voorzichtig de soep in. Roer de yoghurt los en doe in plastic spuitflesje en trek een spiraal over de soep.