Pâtes farcies à la Brousse et Petits farcies a servir froids ou chauds

Hoofdgerecht

Pâtes farcies à la Brousse

INGREDIENTEN:

Voor 6 personen

500 g pastaschelpen

400 g de Brousse ( vers Frans geitenkaasje )

Olijfolie

Zout en suiker

Voor de pistou

1 bosje peterselie

1 bosje basilicum

Olijfolie

Zout en peper

Voor de décoratie

1 citroen

1 ui

Appelkappers

Zwarte olijven

Blaadjes basilicum

PASTA

Kook de pastaschelpen in gezouten water afgieten en laten afkoelen.

DE PISTOU

Mix de peterselie en de bsilicum met de olijfolie tot de gewenste dikte en breng op smaak met zout en peper.

DE VULLING

Doe de brousse kaas in een kom en rour haar fijn met wat olie, zout en peper. Vul vervolgens de pastaschelpen met behulp van een spuitzak.

Opmaak bord:

Verdeel de gevulde schelpen over de borden en schenk er de pistou over. Decoreer met duinne schijfjes citroen, ui, zwarte olijven, appelkappers en blaadjes basilicum.

Les petits farcis

POMMES DE TERRE FARCIES

INGREDIENTEN:

Voor 6 personen

6 middelgrote aardappels

500 g venkel

80 g parmezaan ( geraspt )

10 cl room

10 cl witte martini

80 g pijnboompitten

60 g boter

1/2 glas witte wijn of Noilly Prat

50 cl kippenbouillon

Olijfolie

Zout en suiker

AARDAPPELS

Verwarm de oven voor op 160º. Schil de aardappels en snijdt ze alle in gelijke grootte ( ovaal ). Zorg voor een vlakke onderkant. Plaats ze in een ovenschaal en bestrooi ze met zout en suiker. Giet er wat witte wijn bij en kippenbouillon, zoveel dat de aardappels tot de helft in de vloeistof staan. Ze ze gedurende 30 minuten in de oven op 160º. Als de aadapels gaar zijn, glazeer ze dan in een anti aanbakpan en caramelliseer ze in hun eigen vocht. Zet ze weg.

DE VENKEL VULLING

Bak de gesneden venkel zachtjes gaar in wat olie, met wat zout en suiker. Als het beetje te plakkerig wordt voeg dan wat water toe. ( Let op! Start het bakken van de venkel in een koude pan, zodat ze mekkelijker haar vocht kwijt kan. )

De pijnboompitten laten bruin kleuren in wat boter. Vervolgens toevoegen aan de zacht gegaarde venkel. Voeg nu de room, de martini en de parmezaan toe en laat een beetje indikken. Doorroeren en wegzetten.

Opmaak bord:

Sijd de bovenkanten van de aardappels af, doe een quenelle van de venkelvulling op de onderkanten en plaats de bovenkanten en bovenop

Artichauts farcis

INGREDIENTEN:

Voor 6 personen

6 kleine artisjokken

2 auberchines

50 g parmesaan ( geraspt )

Olijfolie

Notenolie

Voor de barigoule

4 tenen knoflook

1 ui

80 g lardons gerookt spek

1/2 glas witte wijn

50 cl kippenbouillon

1 soeplepel anijszaad

1 soeplepel koreanderzaad

Zout

Verwijder de buitenste blaadjes en halveer de artisjokken in de lengterichting. Verwijder met een klein lepeltje of mesje het stro. Leg ze in een koekenpan, op hoog vuur gedurende 15 minuten*, met de open kant naar beneden in de ingredienten en het vocht van de barigoule. Als de artisjokken gaar zijn haal ze dan even uit de pan en zeef het vocht en zet de knoflook, ui en lardons apart. Bewaar een glas van het kookvocht en laat de artisjokken in de rest van het vocht glaceren tot alle vocht is opgenomen. * Hoe langer je een artisjok gaart, hoe meer smaak hij verliest, das kook ze niet te lang.

DE VULLING

Schil de aubergines en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Stoof ze in een beetje olijfolie en voeg wat water toe. Als ze gaar zijn fijn prakken met een vork. Maak een mengsel van de aubergine en de barigoule en vul er de artisjokken mee.

Fleur de courgettes

INGREDIENTEN:

Voor 6 personen

6 courgette bloemen

3 coiurgettes

1 ui

100 g ricotta

1 witte boterham in blokjes

om croutons van te maken

Peterselie, thijm

Olijfolie

Zout, suiker, peper

DE VULLING

Snijd 2 courgettes en de ui in kleine blokjes en bak ze op een hoog vuur in wat olijfolie. Breng op smaak met zout, peper en suiker. laat afkoelen. Snijd van de 3e courgette 6 ovale plakken die dienen als sokkel voor de bloemen. Laat ze zacht glaceren in wat water en olie en breng op smaak met zout en suiker. Laat afkoelen.

Opmaak bord:

Meng de ricotta, de blokjes courgette, de croutons en de gehakte kruiden voorzichtig door elkaar. Nu is de kunst om de bloemen voorzichtig te vullen met het mengel met behulp van een kleine lepel. besmeer de buitenkant van de bloemen met een beetje olijfolie en zet ze voor 5 minuten in de stoomoven.

Oignons farcis

INGREDIENTEN:

Voor 6 personen

6 jonge uien

200 g doperwtjes

130 g boter

2 soeplepels witte rozijnen

1 mespunt Ras-el-hanout

1/2 glas witte wijn of Noilly Prat

50 cl kippenbouillon

2 blaadjes munt

Olijfolie

Zout, suiker

UIEN GAREN

Pel de uien en waarmee je meteen op gelijke maat brengt. Zet ze in een platte overschaal, begiet ze met wat olie en voeg de wijn en bouillon toe. En een paar klontjes boter. Bestrooi met wat zout en suiker en zet ze gedurende 45 minuten in de oven op 160º.

DE VULLING

Snijd de bovenkant van de uien en hol ze voorzichtig uit. Maak het binnenwerk van de uien fijn met een vork en meng er de Ras-el-hanout, de fijn gesneden munt en de gesnipperde rozijnen door. Doe deze vulling weer inde uien, zet de hoed erop en zet ze nog 10 minuten in de oven op dezelfde temperatuur.

DOPERWTENPUREE

Gaar intussen de doperwten in 50 g boter met wat zout en suiker. Tegelijkertijd kun je een beurre noisette maken door de rest van de boter te bruinen. beide kunnen nu gemixed worden. Als de uien voor de tweede keer zijn afgekoeld kunnen ze gevuld worden met de doperwtenpuree.

Vinaigrette

Alle resten van de gebruikte groenten en het vocht van de barigoule

30 cl olijfolie

20 cl witte wijn

50 cl kippenbouillon

Thijm, anijs- en koreanderzaad

Zout

Laat in een pan met wat olie de groenteresten samen met het barigoule vocht zweten. Voeg de witte wijn en de bouillon toe. Laat 30 minuten zacht koken. Mix het geheel en giet door een fijne zeef. Mix het vocht een tweede keer, nu met de kruiden en de zaden. Proeven en op smaak brengen. Koud wegzetten.

Geleé d’eau de tomate

INGREDIENTEN:

3 tomaten

2 blaadjes gelatine

Olijfolie

Zout, suiker

Doe de rauwe tomaten in de mixer en druk zoveel mogelijk vocht uit de substantie door een zeef met kaasdoek.Verwarm 2 lepels van het vocht en laat de gelatineblaadjes erin smelten. Schenk vervolgens de rets van het vocht erbij. Proeven en op smaak brengen met zout en wat suiker en een scheutje olijfolie. Koud bewaren tot gebruik.

Opmaak bord:

Bij het opdienen van de gevulde groenten eerst een spiegel maken van de tomatengelei. Dan de gevulde groenten plaatsen en naperen met de vinaigrette