gemarineerde tijgergarnalen in noten-saffaansaus

Voorgerecht

Gemarineerde tijgergarnalen in noten-saffraansaus

INGREDIENTEN:

Aantal personen: 14

- 150 gram amandelen gehakt
- 150 gram cashewnoten gehakt
- 6 sjalotten
- 3 kardemompeulen
- 3 cm gemberwortel
- 2 groen chilipepertje
- 6 eetlepels geklaarde boter
- 7 dl visfumet
- 3 dl room (40 % vetgehalte)
- 100 gram knoflook
- 75 gram gemberwortel
- 28 tijgergarnalen (of scampi 8/12) Klein dan 42)
- olie
- 150 gram volle yoghurt
- 75 gram room
- saffraan
- 30 komijnzaadjes
- 3 stronken prei
- kurkuma 
- zout peper
- garam masala (koenjit)
- suiker

BEREIDING:

Kook 100 gram amandelen en 100 gr cashewnoten in 1 deciliter water tot ze zacht zijn. Mix in de blender tot een gladde pasta. Hak de rest van de noten fijn en zet apart.

Pel de sjalotten en snipper ze fijn. Haal de pitten uit de kardemompeulen en hak ze fijn. Schil de gember en hak hem fijn. Snijd het chilipepertje open, verwijder de zaadjes en hak het fijn. Verhit de boter in een pan en laat de sjalotten, kardemom, gember en chili even zweten. Doe er wat kurkuma en het grootste deel van de notenpasta bij. Schenk de visfumet bij de sjalotten en laat wat inkoken op een laag vuur. Breng op smaak met een snuifje zout, suiker en garam masala. Doe er de room bij, laat indikken en giet door een zeef. Pel de knoflook en schil de gember. Mix ze in de blender met wat water. Kruid met peper en zout en een mespuntje kurkuma.
Pel de tijgergarnalen, maar laat het staartje zitten. Verwijder het darmkanaal. Meng de specerijenpasta met de garnalen en laat 10 minuten rusten. Bak ze kort in wat olie.
Meng de yoghurt met de room, de saffraan, het zout en de komijnzaadjes. Doe er de tijgergarnalen bij. Bak de garnalen 5 minuten op een ovenplaat in een voorverwarmde oven op 200° C.
Maak de prei schoon, snijd hem in ringen en stoom hem gaar. Maak een torentje per persoon en werk af met notenpasta en de rest van de gehakte noten.
Werk de saus af met flink wat saffraan.

Opmaak bord:

Verdeel ze over de bordjes, leg er de tijgergarnalen en een preitorentje bij. Werk af met wat groene kruiden.