Lamsbout in het groen

Hoofdgerecht

Lamsbout in het groen

INGREDIENTEN:

 

Groenten

• 2 courgette

• 3 bossen groene asperges

• 500 g spinazie

1 el roomboter

lamsbout

• 1 lamsbout

• 4 teentjes knoflook

• 8 takjes tijm

• 2 el roomboter

• 2 el olijfolie

• 2 el kappertjes

• 20 zwarte taggiasche olijven

• 8 el pompoenpitolie

• 4 el gerijpte aceto balsamico

• 4 el olijfolie om in te bakken

• 1 el roomboter

Lamsbout braden

• Verwarm de oven voor op 170 °C.• Maak met een scherp mes kleine ondiepe sneetjes in het vlees. • Pel en snipper de knoflook. • Haal de blaadjes van de takjes tijm en snijd ze grof. Meng de tijm en de knoflook met de olijfolie en wrijf het mengsel in het vlees. Bestrooi het vlees net voor het braden met zout.• Verhit boter en olijfolie in een grote braadpan of ovenslede en braad het vlees rondom goudbruin. Zet het vlees in de oven en braad tot het rosé is, afhankelijk van het gewicht zal de braadtijd circa 45 minuten zijn. Dek af met aluminiumfolie en laat 10-15 minuten rusten. Controleer de gaarheid eventueel met een kerrnthermometer

• Kerntemperatuur lamsbout met been: 54°C.

• Kerntemperatuur lamsbout zonder been: 50°C.

Pompoenpitolie met kappertjes, olijven en aceto balsamico

Spoel de kappertjes af met koud water en laat goed uitlekken. Halveer de olijven. Meng de olijven en kappertjes door de pompoenpitolie. Voeg de aceto balsamico toe.

Groene asperges blancheren. Dikke kun je schillen, maar dit hoeft niet, maar heeft met je eigen smaak te maken. Snijd of breek de houtige onderkant van de asperges. Blancheer in gezouten water in 2 a 3 minuten beetgaar en doe direct in ijswater om doorkoken tegen te gaan. Spinazie roerbakken in 2 el olie tot groente is geslonken. Maak af met peper en zout.

De courgettes in dunne plakken schillen met kaasschaaf of goede dunschiller. De courgette en asperges worden aan het eind geglaceerd in een pan met 2 el roomboter en dunne plakjes knoflook. laat de courgette en asperge op middelhoog glaceren. Voeg de beide groenten bij elkaar en houdt warm

Opmaak bord:

Snij de lamsbout in zo dun mogelijke plakken. Leg de groenten in de lengte op het bord en leg hierop de lamsbout en drappeer met de pompoenolie/ kappertjes/olijven mengsel