Consomme Doria

Voorgerecht

 

Consomme Doria

Deze heldere bouillon met kip en komkommer komt oorspronkelijk uit het standaardwerk van Escoffier, de grondlegger van de klassiek Franse keuken. Soesjes in een bouillon is klassieker dan klassiek

INGREDIENTEN:

• 3 liter kippenbouillon

• 2 el tapiocapaerls

• 3 scharrel/biologische kipfilets

• 2 komkommer

• kleine kaassoesjes

• 100 gr bloem

• 100 gr boter

• 200 ml water

• 4 eieren

• 100 gr gruyere kaas

BEREIDING:

Breng een laag water met wat zout aan de kook. Strooi de kleine tapiocaparels in het kokende water en kook ze op laag vuur tot ze gaar en doorschijnend zijn. Breng 1 liter kippenbouillon aan de kook en breng op smaak met zout . Voeg kipfilets toe en breng nog even aan de kook. Draai vuur uit en laat kipfilets in de bouillon afkoelen. De kip is dan bijna gaar.

Maak met een parisienneboortje kleine bolletjes van de komkommer. Snijd de kip in kleine blokjes. 

Soesen maken

Verwarm oven voor op 180 C. Breng boter en 200 ml water en wat zout aan de kook. Roer de bloem erdoor. Haal van het vuur en meng de eieren een voor een door mengsel. Doer kleine blokjes kaas door en doe alles in een spuitzak met gladspuitmondje en spuit soesjes van minder dan 1 cm doorsnee op een bakplaat met bakpapier. Bak ze in een paar minuten bruin in de oven.

Opmaak bord:

Doe de komkommer met de kip en de tapiocaparels in een bord en schenk kokend hete bouillon erbij. Garneer met kleine soesjes.