Steak tartaar van tomaat

Voorgerecht

“Steak Tartaar” van tomaat

INGREDIENTEN:

8 pomodori tomaten

1 grote banaansjalot

1 bos bladpeterselie

6 cornichons

1 el kappertjes

1 tl worcestersaus

tabasco naar smaak

1 el Dijonmosterd

1 el tomatenkethup

4 el Taggiasche olijven (zonder pit)

6 el fruitige olijfolie extra vièrge

4 kwarteleitjes

1 bakje tuinkers

100 g oude harde boerenkaas

Extra nodig

ringvorm van circa 8 cm doorsnede

BEREIDING:

Ontvel de tomaten; maak met een mes een kruisje bij de steelaanzet van de tomaten. Dompel ze 10-12 seconden in water dat net tegen de kook aan is en schep  

ze daarna direct in ijskoud water. Haal de velletjes van de tomaten. Snijd de tomaten in vier parten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in fijne gelijkmatige blokjes.

Pel en snipper de sjalot ragfijn. Pluk en hak de peterselie fijn. Snijd de augurkjes in smalle plakjes. Spoel de kappertjes op een zeef af met koud water en laat uitlekken. Meng de sjalot, peterselie, augurkjes en kappertjes door de tomaat. Breng op smaak met de worcestersaus, tabasco, een beetje zeezout en versgemalen peper uit de molen.

Meng de mosterd en tomatenketchup goed door elkaar en meng dit vervolgens goed door de tomaat. Hak de olijven ragfijn en meng door de extra vièrge olijfolie.

Kwarteleitjes

Maak met een mesje voorzichtig een snee in het eitje. Trek met de vingers het eitje open en laat het ei voorzichtig in een stekertje in een bakpan met iets olijfolie vallen. Na circa 2 minuten, als het eiwit gestold is, is het eitje klaar.

Opmaak bord

Verdeel de tomaat steak tartare in de ringvorm op borden en druk voorzichtig iets aan. Leg een gebakken kwarteleitje in het midden. Strooi er tuinkers over. Lepel de olijven rondom. Rasp een beetje kaas over de steak tartare.