Winterse vruchten in Malibusiroop met mascarponequenelles

Voorgerecht

Winterse vruchten in Malibusiroop met mascarponequenelles (14 pers.)

INGREDIENTEN:

250 gr. kristalsuiker                                                                         4 stukjes citroenschil                                                                                                                                                           8 eetlepels Malibu                                                                           175 gr.cranberry’s (gehalveerd)                                                                                                                                                         4 flinke peren,                                                                                  3 kweeperen                                                                                                                                                                      4 friszoete appels                                                                            25 gedroogde ontpitte pruimen                                                                                                                                          4 netrijpe bananen                                                                           150 gr. gezeefde poedersuiker                                                                                                     Kokostuiles                                                                                      120 gr. gedroogde kokos                                                                                                                                                       120 gr. poedersuiker                                                                        50 gr bloem                                                                                                                                                               3 losgeroerde eiwitten                                                                     3 eetlepels gesmolten boter                                                                                                            Quenelles:                                                                                       5 dl. slagroom                                                                                                                                                                7 theelepels fijne kristalsuiker                                                         4 vanillestokjes                                                                                                                                                                8 eetlepels mascarpone

BEREIDING:

Leg de pruimen vast in water om wat te wellen.  Laat in een zware pan de suiker smelten met een scheut water, waarbij u 1 of 2 maal omroert. Zet het vuur iets hoger en laat licht karameliseren. Neem de pan van het vuur zet hem in een kom ijskoud water zodat het karameliseren stopt. Laat afkoelen tot ie nog warm is en roer er 6 dl. water door en voeg citroenschil erbij. Verwarm dit mengsel tot het een mooie goudkleurige siroop is. Kook ong. een minuut, voeg Malibu en de gehalveerde cranberry’s toe en neem van het vuur. Schil de peren en kweeperen, verwijder de klokhuizen. Snijd deze evenals de pruimen en de bananen in stukjes. Boor bij de appel de klokhuizen eruit maar laat de schil zitten en snijd in dunne plakjes. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag tot deze goed heet is. Strooi poedersuiker over de vruchten in een kom, schep voorzichtig wat om en doe ze in de hete pan. Schud en schep voorzichtig om zodat ze licht karameliseren. Verwarm ze op deze manier enkele minuten en meng dan de Malibusiroop met cranberry’s er door.laat alles iets afkoelen en verwijder de citroenschillen.                                                       

Maak nu de quenelles. Verwarm de oven voor op 180 gr.Klop room met de suiker tamelijk stijf. Snijd vanillestokjes open, haal het merg eruit en meng dit met de mascarpone door de room. Zet koel.  

Kokostuiles: Maal kokos, poedersuiker en bloem in een keukenmachine. Meng eiwit en gesmolten boter er door zodat het een dik, bijna vloeibaar mengsel wordt. Plaats op een bakmatje volle theelepels beslag , plat wat af en maak rond met een natte spatel. Bak ze ong. 7 minuten tot ze stevig zijn, maar niet kleuren.

Opmaak bord:

Leg een paar appelplakjes op een bord, schep hier de andere vruchten op en leg een drietal quenelles (met twee natte lepels gevormd) er omheen. Leg 2 à 3 kokostuiles op de vruchten.