Gelakte lamskoteletten met sherry-saffraansaus

Hoofdgerecht

 

Gelakte lamskoteletten met sherry-saffraansaus

INGREDIENTEN:

1⁄2 zakje amandelschaafsel (à 45 gr)

1 sjalotje

 2 eetlepels boter of margarine

1 teentje knoflook

 1⁄2 pot vleesfond (à 380 ml)

2 eetlepels medium dry sherry

 1⁄2 zakje saffraan

1 eetlepel vloeibare honing

 3 lamskoteletjes per persoon

 50 ml koksroom

 zout en peper

Extra

aardappelen voor puree

groene asperges

BEREIDING:

In droge koekenpan amandelschaafsel lichtbruin roosteren en op bord laten afkoelen.  Sjalotje pellen en snipperen. In pan 1⁄2 eetlepel boter verhitten. Sjalot ± 3 minuten op laag vuur bakken, af en toe omscheppen. Knoflook pellen, erboven uitpersen en meebakken. Van fond 1⁄2 eetlepel bewaren, rest bij sjalot schenken. Sherry en saffraan toevoegen en aan de kook brengen

Mengsel op hoog vuur tot 1 dl laten inkoken. Mengsel zeven en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren

 

Honing en achtergehouden fond door elkaar roeren. Koteletjes aan beide kanten bestrooien met zout en peper. In pan rest van boter verhitten. Koteletjes in ± 4 minuten iets bruin bakken, halverwege keren. !  Vlees uit pan nemen. !  Vlees bestrijken met honingmengsel. !  Vlees nog ± 1 minuut om en om bakken. Saffraanmengsel opnieuw opwarmen. Koksroom erdoor roeren en ± 1 minuut al roerend laten koken. Saus op smaak brengen met zout en peper.

Opmaak bord:

Saus op borden schenken en koteletjes erin leggen. !  Bestrooien met amandelschaafsel. Serveren met aardappelpuree en groene asperges.