Gelakte lamskoteletten met sherry-saffraansaus
Hoofdgerecht
Gelakte lamskoteletten met sherry-saffraansaus
INGREDIENTEN:
1⁄2 zakje amandelschaafsel (à 45 gr)
1 sjalotje
2 eetlepels boter of margarine
1 teentje knoflook
1⁄2 pot vleesfond (à 380 ml)
2 eetlepels medium dry sherry
1⁄2 zakje saffraan
1 eetlepel vloeibare honing
3 lamskoteletjes per persoon
50 ml koksroom
zout en peper
Extra
aardappelen voor puree
groene asperges
BEREIDING:
In droge koekenpan amandelschaafsel lichtbruin roosteren en op bord laten afkoelen. Sjalotje pellen en snipperen. In pan 1⁄2 eetlepel boter verhitten. Sjalot ± 3 minuten op laag vuur bakken, af en toe omscheppen. Knoflook pellen, erboven uitpersen en meebakken. Van fond 1⁄2 eetlepel bewaren, rest bij sjalot schenken. Sherry en saffraan toevoegen en aan de kook brengen
Mengsel op hoog vuur tot 1 dl laten inkoken. Mengsel zeven en tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren
Honing en achtergehouden fond door elkaar roeren. Koteletjes aan beide kanten bestrooien met zout en peper. In pan rest van boter verhitten. Koteletjes in ± 4 minuten iets bruin bakken, halverwege keren. ! Vlees uit pan nemen. ! Vlees bestrijken met honingmengsel. ! Vlees nog ± 1 minuut om en om bakken. Saffraanmengsel opnieuw opwarmen. Koksroom erdoor roeren en ± 1 minuut al roerend laten koken. Saus op smaak brengen met zout en peper.
Opmaak bord:
Saus op borden schenken en koteletjes erin leggen. ! Bestrooien met amandelschaafsel. Serveren met aardappelpuree en groene asperges.