Omelette Siberienne

Nagerecht

Omelette Siberienne
Pistache ijsrecept
INGREDIËNTEN: 14 porties
175 gram pistachenoten (ongezouten, ongebrand en gepeld (ongepeld is dit ca. 250 gram)) 350 gram roomkaas 250 ml volle melk 250 gram suiker 1.75 theelepel vanille-extract 500 ml slagroom
BEREIDING: Ijs
We beginnen met het maken van de pistachepasta. Breng een steelpan met ruim water aan de kook. Kook hierin de gepelde pistachenoten voor 1minuut en zorg dat er een bak met ijskoud water klaar staat om ze in te doen na het koken. Hierdoor schrikken ze en laten ze velletje los. Ontvel de pistachenoten zodat je alleen nog de felgroene pistachenoot hebt. Maal deze zo fijn mogelijk in een keukenmachine (indien het na een paar minuten malen nog geen pasta is geworden kun je er eventueel een theelepeltje neutrale olie aan toevoegen).
Klop de roomkaas los en meng hier de pistachepasta door. Meng de melk, suiker en het vanille-extract er ook door. Klop de slagroom luchtig en schep dit voorzichtig (!) door het mengsel. Doe het ijsmengsel vervolgens in de ijsmachine en draai er in 45-60 minuten een mooi ijs van (tijd kan verschillen per ijsmachine). Verdeel het ijs daarna over een bak en garneer eventueel met wat extra fijngehakte pistachenoten. Vries het ijs nu nog minimaal 1-2 uur om mooi hard te worden.


INGREDIËNTEN:  biscuit (14 porties):
Eieren 250g amandelmeel 125g poedersuiker 125g eiwit 120g bloem 35g boter gesmolten 25g snuf zout

BEREIDING: Biscuit maken
Verwarm de oven op 180º. Eiwit met snuf zout opkloppen tot stijf. Eieren met amandelen en poedersuiker opkloppen tot licht en luchtig. Gezeefde bloem door de eieren spatelen, dan de boter erdoor spatelen en tot slot het eiwit. Op een bakplaat dun uitsmeren (1cm ofzo) en 8-12 minuten bakken op 180 graden. Meteen van het bakblik afhalen na het bakken en rondjes steken.

BEREIDING: Kookschuim: (2x de ingredienten voor een taart) 1kg suiker 300 milliliter water 500 gram eiwit
Verwarm 900 gram suiker en 300 milliliter water tot 120°C. Klop eiwit met 100 gram suiker stijf. Schenk de siroop al kloppend langzaam bij het eiwit en blijf kloppen tot het eiwit is afgekoeld.
OPMAAK BORD
Leg een bolletje pistacheijs op het biscuit midden op een mooi klein bord spuit het kookschuim in toefjes rondom met een slagroomspuit en kapsel het ijs hier helemaal mee in. Gebruik een crème brûlée brander om de toefjes lichtbruin te kleuren Leg de warme kersen rond de omelette