Gestoofde artisjok met mozzarella en mosterdvinaigrette

Voorgerecht

Gestoofde artisjok  met mozzarella en mosterdvinaigrette

 

Ingrediënten (4 personen)

Snelle Mosterdvinaigrette

  • 75 ml witte wijnazijn 
  • 1 el groene kruidenmosterd 
  • 1 mespuntje zout 
  • 1 el honing 
  • 250 ml olijfolie 

Artisjok

  • 4 middelgrote artisjokken 
  • 1 limoen 
  • 4 gezouten ansjovisfilets 
  • 100 ml melk 
  • 2 (banaan)sjalotten 
  • 4 teentjes knoflook 
  • 50 ml witte wijn 
  • 150 ml krachtige kippenbouillon 
  • 5 takjes munt 

Opmaak bord

  • 1 courgette 
  • 2 bollen mozzarella 
  • 25 g rucola 

Extra nodig

  • spuitflesje 

Bereidingswijze

Mosterdvinaigrette

Vul een spuitflesje met witte wijnazijn, mosterd, zeezout, honing en olijfolie en ‘shake’ tot alles goed is gemengd.

Artisjok schoonmaken in 5 stappen

Leg de artisjok op de rand van het werkblad zodat de steel uitsteekt. Houd de artisjok stevig vast en trek met een draaiende beweging van boven naar beneden de steel van de artisjok zodat zoveel mogelijk van de draden (vezels) uit de bodem worden getrokken. Draai de artisjok een halve slag en herhaal de handeling. Snijd met een kartelmes de top van de artisjok tot op het breedste gedeelte weg. Snijd met een kartelmes de stugge buitenblaadjes eraf. Schil met een klein mes verder rondom tot het hart vrijkomt. Duw de artisjokblaadjes uit elkaar en schep met een kleine lepel het ‘hooi’ eruit. (In heel jonge artisjokken is er nog geen hooi ontwikkeld). Halveer de limoen en wrijf de binnen- en buitenkant van de artisjok er direct mee in.

 

Artisjok stoven

Leg de ansjovis in de melk en laat minstens 10 minuten staan zodat ze zachter van structuur en smaak worden. Laat uitlekken en spoel af. Hak de ansjovis fijn. Pel de sjalotten en snijd over de lengte in repen. Pel de knoflook en snijd de teentje in plakjes. Snijd de artisjokharten in parten (6 per helft). Verhit een scheut olijfolie in een brede pan en fruit de sjalot en knoflook glazig. Voeg de artisjokken toe en laat circa 2 minuten fruiten. Blus af met witte wijn en kippenbouillon. Kneus de munt. Voeg de ansjovis en de munt toe. Laat de artisjokken circa 8 minuten stoven op laag vuur tot ze (beet)gaar zijn. Laat afgedekt in de pan staan voor de eindbereiding.

Courgette

Schil met een (hoefijzer)dunschiller rondom, tot aan de zaadlijst, lange repen van de courgette. Leg ze op een bord en bestrijk ze met mosterddressing. Laat 2 minuten intrekken. Rol de linten vanaf de korte kant spiraalvormig strak op.

Artisjok

Verwarm de artisjokken tot ze lauwwarm zijn.

Opmaak bord

Verdeel de artisjokken over het midden van het bord. Leg drie opgerolde courgettelinten rondom. Scheur de mozzarella in grove stukken en verdeel, samen met de rucola, over de artisjokken. Spuit de dressing rondom op bord.