Roergebakken boleten/ koningszwammen met Romeinse sla of snijbiet

Voorgerecht

Roergebakken boleten/ koningszwammen met Romeinse sla of snijbiet

INGREDIËNTEN:

500 gr boleten en/of koningszwammen

1 grote kroppen Romeinse sla of 250 gr snijbiet

2 sjalotten, gesnipperd

2 teentjes knoflook, gesnipperd

paar blaadjes salie

liter groentebouillon en paddestoelenfond

gedroogde paddestoelen

droge wiite wijn

olijfolie

BEREIDING:

Voor dit gerecht zijn de nerven van de sla belangrijk. Snij de nerven los van het blad en bewaar beiden. Snij de nerven in stukjes van 3 cm en blancheer de bladeren kort in kokend water en spoel direct af onder koud water.

Snij de boleten in dikke plakken. 

Maak een krachtige groentebouillon van 1 liter met blokje, gedroogde paddestoelen en paddestoelenfond. Kook wat in, wat de smaak ten goede komt.Bak sjalotten, knoflook, salie, nerven en boleten op hoog vuur in de hete olie aan. (bij grote hoeveelheid niet alles tegelijk in een pan. Gebruik dan 2 pannen) Boleten moet een licht bruine kleur krijgen.Blus af met wijn en laat inkoken.  Doe vervolgens wat bouillon bij de boleten en proef of de boleten en nerven beetgaar zijn.De geblancheerde bladeren uitknijpen en snel in beetje olie aanbakken.

OPMAAK BORD:

Klein diep bord. Leg  de gebakken bladeren in het midden van het bord en verdeel de boleten op de groenten en napeer met de fond dat achterblijft in de pan.