Sambal goreng telor

Hoofdgerecht

.Sambal goreng telor 

• 12 eieren
• 6 sjalotjes
• 6 tenen knoflook
• 2 rode pepers
• 2 tl bruine basterdsuiker
• 4 el sambal
• 2 tl laoskruiden

• 2 tl trassi (garnalenpasta) • 320 ml kokosmelk
• 2 citroengras stengels
• 2x laurier blad (of salam) • olie
• zout

Bereidingswijze

1. Kookdeeierenineenpanmetwaterinzo'n12minutenhard.Gietafen laat ze schrikken door met koud water te spoelen.
2. Peldesjalotendeknoflook.Snijingrovestukken.Doehetzelfdemetde peper. Afhankelijk van je smaak kun je de zaadjes in de peper laten of eruit halen, hoe meer je erin laat zitten hoe pittiger het gerecht wordt.
3. Doedesjalot,koflookenpeperineenkeukenmachineenmaalfijn.Heb je geen keukenmachine, dan kun je het ook met de hand fijnsnijden of bijvoorbeeld raspen of in de vijzel fijnstampen.
4. Zodradeeierenzijnafgekoeldpeljezeendepjezedroogmet keukenpapier.
5. Verhiteenwokmeteenflinkescheutolieenbakhierindeeieren rondom lichtbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
6. Draaihetvuurlagerenlaatdeolieietsjeafkoelen.
13
7. Doehetsjalot/pepermengselindewok,alsookdetrassiendelaosen ook een flinke snuf zout. Fruit dit enkele minuten aan op middellaag vuur.
8. Voegdesuikertoeenroerkortdoor.Voegdandekokosmelkende sambal toe. Naar smaak kun je meer of minder toevoegen. Hoe meer, hoe pittiger uiteraard. Je kunt ook later nog wat extra sambal toevoegen.
9. Kneusintussendecitroengrasmetdeachterkantvanjemes.Kneuzen van citroengras zorgt ervoor dat de smaken vrij komen.
10.Doe de citroengras en laurier ook in de wok erbij en roer alles door elkaar. Laat zo'n 5 minuten sudderen.
11.Voeg dan de eieren toe en laat dit ook nog 10 minuten sudderen. Schep af en toe de eieren om en de saus over de eieren.
12.Hoe langer de eieren in pittige saus liggen, hoe sterker de smaak van de eieren wordt uiteraard. Proef of je nog extra sambal wilt toevoegen of niet.