Spinazie gevuld met paddenstoelen

Voorgerecht

Spinazie gevuld met paddenstoelen (A. Schmeinck)

Champignonvulling
• 2 banaansjalotten
• 4 teentjes knoflook
• 3 el olijfolie
• 250 g kastanjechampignons
• 250 g shiitakes
• 50 ml witte wijn
• 75 ml krachtige gevogeltebouillon
• 1 bosje bieslook (circa 15 g)
• 200 g zachte geitenkaas, zonder korst (op
kamertemperatuur)

Groente
• 12 dikke groene asperges
• 300 g wilde spinazie
• 2 el olijfolie

Opmaak bord
• 75 g pijnboompitten
• 8 el notenolie
• 2 el sojasaus

Champignonvulling
Pel en snipper de sjalotten en knoflook ragfijn. Verhit een scheutje olijfolie in een bakpan
en fruit de sjalot en knoflook glazig. Veeg de champignons en shiitakes schoon en
verwijder de stelen. Snijd de champignons en shiitakes in kleine blokjes. Voeg ze toe aan
de sjalotten en laat op middelhoog vuur meefruiten. Blus af met witte wijn en bouillon
en laat inkoken tot al het vocht is verdampt. Breng op smaak met een beetje zeezout en
versgemalen witte peper.

Groene asperges
Schil de groene asperges dun. Snijd 1-2 centimeter van de harde onderkant af. Blancheer
de asperges in 2-3 minuten beetgaar in gezouten kokend water, laat ze direct afkoelen in
koud water en leg ze op keukenpapier om uit te lekken. Snijd ze in schuine lange
stukken.

Spinazie
Was de spinazie en verwijder de dikke stelen. Blancheer 8 grote bladeren 10 seconden in
kokend water, haal ze eruit met een tang en leg ze meteen in koud water. Dep de
bladeren droog tussen keukenpapier.

Pijnboompitten
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en rooster de pijnboompitten goudbruin.

Spinazie gevuld met paddenstoelen
Verwarm de oven voor op 90 °C. Snijd de bieslook fijn en meng door de
champignonvulling. Verhit een scheutje olijfolie in een grote bakpan of wok. Roerbak de
spinazie tot het zacht is, breng op smaak met een beetje zeezout en versgemalen peper
en schep direct op een zeef. Leg 2 geblancheerde spinaziebladeren overlappend naast
elkaar. Schep in het midden een flinke lepel roergebakken spinazie. Bedek met de warme
champignonvulling en leg er stukjes geitenkaas op. Vouw het blad over de vulling. Leg de
spinaziepakketjes met de vouwnaad naar beneden op een bakplaatje en houd ze warm in
de oven. 

Asperges
Verhit een scheut olijfolie in een bakpan en roerbak de asperges tot ze warm en iets
gekleurd zijn.

Opmaak bord
Leg de spinaziepakketje in het midden van borden. Verdeel er asperges over. Strooi de
pijnboompitten rondom. Schenk de sojasaus bij de notenolie en lepel eromheen.
Tip: Vervang voor een vegetarische variant op dit gerecht de gevogeltebouillon door
groentebouillon.