Drents "nagelhout" met asperges

Hoofdgerecht

Drents Nagelhout met asperges

Een lentegerecht van “nagelhout” op puree van gepofte Drentse Borger- aardappels, met asperges van Drentse zandgronden, frisse zuring en een romige Hollandaise.
Typisch Drents Nagelhout is rundvlees dat, met nootmuskaat en kruidnagel ingewreven, licht gedroogd wordt. Vroeger prikte men het vlees aan een plank met spijkers, waarna het in de vuurplaats te drogen werd gehangen.

Voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

– 5 of 6 middelgrote (Borger) aardappelen – 12 witte asperges
– olijfolie

– versgemalen peper – zout
– 1 eetlepel azijn

page7image6792

– 5 peperkorreltjes

– 1 laurierblaadje

– 1 theelepel koud water – 3 eidooiers
– 275 gram boter
– 1 theelepel citroensap – nootmuskaat

– zuringblaadjes, uit de Drentse natuur of uit eigen berm
– 400 gram nagelhout of rookvlees, in dunne plakjes gesneden

Bereiding:

• Verwarm de oven op 180 °C.
• Wikkel de aardappels in folie en pof ze in 50 minuten gaar.
• Schil de asperges goed en kook ze in ruim water in 20 minuten

zachtjes gaar.
• Pel de aardappels uit de schil en prak ze met een scheut olie, peper en

zout. Voeg z.n. wat slagroom toe.
• Kook de azijn met de peperkorrels en het laurierblaadje een beetje in. • Zeef het vocht. Klop nu de ingekookte azijn met het water en de

eidooiers in een keukenmachine tot een romig mengsel.
• Smelt de boter, maar laat niet borrelen of bruin worden.
• Giet de boter in een dun straaltje al kloppend bij het eimengsel in de

keukenmachine.
• Breng de saus op smaak met zout, citroensap en nootmuskaat. • Doe wat zuring op het bord en leg hierop de (lauwwarme)

aardappelpuree, het nagelhout en wat asperges, in 2-3 stukken gesneden. Giet de saus er over.