Misopeer in miso-karamelsaus, met sesamijs

Nagerecht

Misopeer in miso-karamelsaus, met sesamijs

INGREDIENTEN:

2 stevige handperen, geschild, klokhuis verwijderd, doormidden gesneden

35 g boter

50 g donkere basterdsuiker

65 ml room

35 g Japanse miso

120 g geroosterd zwart sesamzaad + extra om te bestrooien

200 g fijne kristalsuiker

300 ml volle melk

300 ml slagroom

4 eierdooiers

BEREIDING:

Verwarm de oven voor op 170 graden. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur, roer de basterdsuiker erdoor en laat in 10 min. een beetje karamelliseren. Roer de room en de miso erdoor en laat zachtjes aan de kook komen. Haal de saus van het vuur. Vul een ovenschaal met de peren en schenk de saus erover. Zet de schaal 30 min. in de oven, keer de peren na 15 min. Sesamijs:

Maal de sesamzaadjes zo fijn mogelijk, voeg halverwege het malen 60 g van de suiker toe. Breng in een pan de melk met de slagroom tot het kookpunt. Klop de eierdooiers met de rest van de suiker in een kom, heel dik, licht en romig. Giet er al kloppend in een straaltje de hete melk bij.  Giet het mengsel terug in de pan en verwarm op laag vuur. Blijf roeren tot het mengsel net bindt en een dunne vla wordt. Neem van het vuur en roer de sesampasta erdoor. Laat afkoelen en koud worden in de koelkast. Draai het mengsel in een ijsmachine. Serveer met wat sesamzaad.

OPMAAK BORD:

Serveer een halve miso-peer per persoon, met een bolletje sesamijs erbij.