Hollandse maatje en frisse quinoa

Voorgerecht

Hollandse maatje en frisse quinoa.

INGREDIENTEN: (14 personen)

2 kleine venkelknollen ieder in 8 stukken gesneden.

10 tenen knoflook gesnipperd
350 ml olijfolie
3 takjes rozemarijn
1 vanillestokje
3 el honing
80 ml sherryazijn
1,5 runderbouillonblokje
36 kerstomaatjes ontveld
6 sjalotjes gesnipperd
450 gr quinoa
3 rode paprika
2 Granny Smith appel
6 el fijngesneden bieslook
6 el limoensap
750 tomaten fijn gesneden
1komkommer in blokjes
18 blaadjes basilicum
3 el tomatenpuree
12 blaadjes kropsla
3 oranje tomaten in dunne plakjes
7 zoute haringen per filet in drie stukken
2 handen vol kleine rucola blaadjes.

BEREIDING:

Stap één: dag tevoren  kook de venkel in 2-3 minuten beetgaar. Fruit 2 tenen knoflook in 32 el olie, met de rozemarijn en vanille. Schep de honing erdoor, laat karameliseren en schenk de azijn erbij. Laat het mengsel afkoelen en marineer de venkel en kerstomaatjes hierin. Laat dit een nacht intrekken.

Stap twee: Verhit 6 el olie en fruit hierin 3 sjalotjes en 3 teentjes knoflook samen met de quinoa,. Voeg 1,5 liter water toe met het 1,5 blokje runderbouillon en kook de quinoa in 10 minuten beetgaar. Laat afkoelen.

Stap drie: Snijd  2 paprika’s en een 1 appel in piepkleine blokjes ( brunoise) en meng samen met de bieslook door de quinoa. Breng het geheel op smaak met olie en limoensap.

Stap vier: Pureer met een staafmixer de rest van de paprika met 3 sjalotjes, 3 teentjes knoflook , de tomaten, komkommer, basilicum, tomatenpuree en 5 el olie. Wrijf dit door een zeef tot een gazpacho en breng op smaak met zout en peper.

Opmaak bord

Schep de krop sla en oranje tomaat om met de rest van de olie,3el limoensap en peper en zout naar smaak en verdeel over de borden.
Leg hierop op elk bord 3 stukken haring en enkele kerstomaatjes en venkel. serveer de quinoa ernaast en garneer met rucola en druppels gazpacho